Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Tweede Kamer stemt in met nieuwe Energiewet
De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met de nieuwe Energiewet, die de huidige elektriciteits- en gaswetgeving moet vervangen. De nieuwe wet biedt consumenten, zelfstandigen en kleine bedrijven meer rechten en een betere bescherming op de energiemarkt.

|

5 juni 2024

De nieuwe Energiewet vervangt de Gaswet en Elektriciteitswet 1998. De nieuwe wet vereenvoudigt en verduidelijkt de geldende gas- en elektriciteitsregels en moet ervoor zorgen dat de regels beter aansluiten bij het energiesysteem van de toekomst, dat gericht is op duurzame, lokale energieproductie, opslag en flexibiliteit.

Meer rechten en betere bescherming

De nieuwe wet moet zowel particulieren als zelfstandigen en kleine bedrijven meer rechten en een betere bescherming bieden. Zo worden energieleveranciers verplicht om ook een vast (model)contract van minimaal 1 jaar aan te bieden en moeten de voorwaarden en factureringen van energiecontracten transparanter worden.

Eenvoudiger en veilig data inzien en delen

Andere belangrijke kenmerken van de nieuwe Energiewet zijn onder meer:

  • Om de druk op het volle elektriciteitsnet te verlichten, komen er meer mogelijkheden om de bestaande ruimte op het elektriciteitsnet slimmer en flexibeler te gebruiken.
  • Nieuwe regels voor het uitwisselen van gegevens moeten het voor huishoudens en bedrijven eenvoudiger maken om hun eigen data te bekijken of om deze te delen met een derde partij, zoals een prijsvergelijker of energieadviseur. Wel staan er in de nieuwe wet voorwaarden voor het delen van gegevens. Zo is hierbij de toestemming van de eindafnemer nodig en moet het in lijn zijn met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).
  • Zowel particulieren als bedrijven krijgen meer mogelijkheden om zelf actief te worden op de energiemarkt, bijvoorbeeld door via een eigen energiegemeenschap zelf opgewekte elektriciteit te verkopen.

Nieuwe Energiewet naar Eerste Kamer

De Tweede Kamer stemde met de nieuwe Energiewet in op de dag voor Wereldmilieudag (5 juni 2024). Deze internationale dag wordt sinds 1974 jaarlijks door de Verenigde Naties georganiseerd om de samenleving meer bewust te maken van het belang van zorg voor het milieu.

Volgens initiatiefnemer minister Jetten van Klimaat en Energie zorgt de nieuwe Energiewet voor een grote moderniseringsslag, waardoor de regelgeving de energietransitie in het vervolg ondersteunt in plaats van in de weg zit.

De Eerste Kamer moet zich ook nog over het wetsvoorstel buigen. Wanneer de nieuwe Energiewet in de Eerste Kamer wordt behandeld, is op dit moment nog niet bekend.