Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Wegwerpbekers op kantoor: Inspectie gaat handhaven
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat na de zomer strenger controleren op het gebruik van herbruikbare bekers op kantoren. Sinds 1 januari 2024 mag je op kantoor geen koffie en thee meer drinken uit papieren wegwerpbekers waarin een plastic laagje zit. Er geldt namelijk een verbod op wegwerpverpakkingen met plastic bij ‘gesloten locaties’ zoals kantoren, onderwijsinstellingen en sportclubs. Wegwerpbekertjes gebruiken mag alleen nog onder strenge voorwaarden.

|

11 juli 2024

Het verbod op de papieren wegwerpbekers met plastic is één van de maatregelen in het kader van de Europese Single Use Plastic (SUP)-wetgeving, die het gebruik van wegwerpplastic wil tegengaan. Wil een organisatie toch wegwerpbekers blijven gebruiken, dan gelden de volgende voorwaarden:

  • De bekers mogen maximaal 5% plastic bevatten.
  • 75% van de bekers moet worden ingezameld.
  • Alle bekers moeten volledig gerecycled kunnen worden.
  • Aanmelding bij de ILT is verplicht.

 

Slechts zeven kantoren in Nederland hebben zich voor een uitzondering aangemeld bij de Inspectie.

Last onder dwangsom

De ITL vermoedt dat veel meer bedrijven nog steeds wegwerpbekers gebruiken. Daarom gaat de  Inspectie na de zomer meer handhaven. In eerste instantie zullen de inspecteurs vooral informatie geven, maar als het nodig is kunnen ze ook maatregelen nemen, zoals een last onder dwangsom: het dreigen met een boete.

Plastictaks

Een andere SUP-maatregel is de ‘plastictaks’: sinds 1 juli 2023 moet een toeslag worden betaald voor het gebruik van plastic wegwerkverpakkingen bij afhaal en bezorging. Daarop wordt op dit moment niet gehandhaafd. Maar wees gewaarschuwd: handhaving op de wegwerpbekers op kantoor gaat dus wél plaatsvinden. Eind dit jaar wordt de SUP-wetgeving geëvalueerd.