Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Weinig onder­nemingen zijn al klimaat­neutraal
De Europese Unie wil dat ondernemingen in de EU-lidstaten in 2050 volledig klimaatneutraal zijn. Er is echter nog een lange weg te gaan om die doelstelling te behalen. Op dit moment is namelijk nog maar 1,5% van de bedrijven klimaatneutraal, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

|

1 augustus 2024

Om klimaatneutraal te zijn, mag een onderneming geen broeikasgassen uitstoten of moet de uitstoot volledig worden gecompenseerd, zodat de netto-uitstoot op nul uitkomt. Hier blijkt nog een lange weg te gaan. Want hoewel duurzaam ondernemen een steeds vaker voorkomend concept is, zijn op dit moment nog maar 1,5% van de ondernemingen in Nederland volledig klimaatneutraal. Dit volgt uit de conjunctuurenquête van het CBS onder duizenden bedrijven met vijf of meer werkzame personen in de industrie, auto- en detailhandel en dienstverlening.

Meer investeren in verduurzaming

Een minderheid van de respondenten (15,5%) geeft aan dat zij ‘in grote tot zeer grote mate’ klimaatneutraal opereren, terwijl ongeveer een kwart (26%) in kleine of zeer kleine mate klimaatneutraal is. Ruim 1 op de 3 respondenten (bijna 37%) weet niet hoe klimaatneutraal zij werken. Grotere ondernemingen (vanaf 250 werkzame personen) geven iets vaker dan kleine bedrijven aan dat zij in ‘enige mate’ klimaatneutraal zijn.
Twee derde van de ondernemingen (68%) verwacht dat zij dit jaar meer zullen investeren in het verduurzamen van de organisatie dan vorig jaar, met name in energiebesparing en circulaire productie. Ook verwachten bedrijven dat ze dit jaar meer zullen besteden aan duurzame inkoop. Ook dit geldt vooral voor de grotere ondernemingen.

Kosten zijn belangrijkste obstakel

De meeste bedrijven (76%) ervaren geen belemmeringen om het bedrijf klimaatneutraal te maken. Bij de bedrijven die wel obstakels ervaren, gaat het vooral om de hogere kosten van duurzame alternatieven en de onzekerheid over de economie en het beleid. Horecaondernemers geven vooral aan dat het verkrijgen van financiering voor verduurzaming vaak lastig is. Bedrijven in de industrie, vervoer, opslag en verhuur en handel in onroerend goed zien ook de beperkingen in het energienetwerk als belemmering voor verduurzaming. Zij moeten bijvoorbeeld wachten op een stroomaansluiting doordat het elektriciteitsnet vol is of hebben nog geen toegang tot een waterstofnetwerk.