Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Het is Duurzame Dinsdag!
Het is vandaag Duurzame Dinsdag. Deze ‘Prinsjesdag van duurzaamheid’ is in het leven geroepen om bij politiek Den Haag aandacht te vragen voor duurzame ideeën en initiatieven uit de samenleving. Deze initiatieven zijn namelijk van groot belang voor de overgang naar een duurzame(re) wereld, maar komen in de praktijk niet goed van de grond. Duurzame Dinsdag geeft duurzame initiatieven een podium.

|

3 september 2024

Burgerinitiatieven, startups, scale-ups en andere initiatieven zijn van groot belang voor de overgang naar een duurzame wereld. In de praktijk komen veel van deze duurzame initiatieven echter niet of met veel moeite van de grond. Duurzame Dinsdag geeft goede duurzame initiatieven een podium en maakt ze zichtbaar voor de politiek.

Troonrede, huldigingen en een koffertje

Een vast onderdeel van Duurzame Dinsdag is het uitspreken van de duurzame Troonrede, dit jaar door auteur Kees Klomp. Vervolgens worden onderscheidende duurzame initiatiefnemers en initiatieven gehuldigd met een Duurzaam Lintje of Duurzame Dinsdag prijs. Er worden drie prijzen van € 10.000 en een publieksprijs uitgereikt, waarmee de winnende initiatieven zich verder kunnen ontwikkelen. Tot slot wordt een koffertje met honderden duurzame initiatieven aangeboden aan een vertegenwoordiger het kabinet en kunnen de aanwezigen in gesprek met politici.

Ondersteunende activiteiten

Bij het koffertje hoort ook een Trendrapport, dat richting geeft aan de vele initiatieven die in het koffertje zitten. Dit rapport wordt het hele jaar gebruikt door beleidsmakers, politici, financiers, onderzoekers en journalisten. Diverse matchmaking en (rondetafel)gesprekken en ‘communities of practice’ die gedurende het hele jaar worden georganiseerd ondersteunen het evenement en houden politici en ambtenaren erbij betrokken.

Over Duurzame Dinsdag

Duurzame Dinsdag wordt al sinds 1997 ieder jaar georganiseerd op de eerste dinsdag van september. De dag vindt in de regel plaats in het gebouw van de Tweede Kamer en heeft tot doel om initiatieven uit de samenleving zichtbaar te maken en te huldigen, en deze signalen vanuit de maatschappij bespreekbaar te maken met de politiek. Vaste onderdelen van deze dag zijn het uitspreken van de duurzame Troonrede door een prominente ‘verduurzamer’ en het aanbieden van een koffertje met honderden duurzame initiatieven aan een vertegenwoordiger van het kabinet.