Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
EIA, MIA en Vamil komen per 2029 te vervallen
De EIA, MIA en Vamil zijn regelingen met een zogenoemde horizonbepaling. Dat houdt in dat ze eindig zijn. Aanvankelijk zouden de regelingen per 1 januari 2024 komen te vervallen. Uit het Belastingplan 2024 bleek echter al dat deze vervaldatum verschuift naar 1 januari 2029. Uit het Belastingplan 2025, dat afgelopen dinsdag tijdens Prinsjesdag werd gepresenteerd, blijkt dat deze datum ongewijzigd blijft.

|

19 september 2024

Investeren in milieuvriendelijke en energiebesparende bedrijfsmiddelen staat hoog op de agenda. De MIA- en Vamilregelingen (V&A) moeten milieu-investeringen door ondernemers stimuleren. Daarnaast kunnen ondernemers gebruikmaken van de energie-investeringsaftrek (EIA).
Deze regelingen zijn onlangs geëvalueerd. Eerst zouden de regelingen per 1 januari vervallen, maar deze datum is verschoven naar 31 december 2028.

Percentages van MIA en VAMIL in 2025

Ook voor 2025 bedragen de percentages van de MIA 27%, 36% en 45%. Let op: de MIA kan wel worden toegepast naast de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), maar niet naast de energie-investeringsaftrek (EIA). Met de VAMIL is een investering op een willekeurig moment af te schrijven. Deze willekeurige afschrijving is beperkt tot 75%.
Om gebruik te mogen maken van deze regelingen, moet aan een aantal voorwaarden (infographic) worden voldaan. Zo moet je voor de toepassing van de MIA investeren in bedrijfsmiddelen die zijn opgenomen in de Milieulijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Je vindt deze lijst en meer informatie over de regelingen op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl/miavamil).

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf. Dan heb je de achtergrondinformatie snel bij de hand.