|
Organisaties zijn steeds meer bezig met verduurzaming. Vergroening van arbeidsvoorwaarden is hier een belangrijk onderdeel van; een organisatie kan een milieu- of klimaatimpact maken met de arbeidsvoorwaarden. Niet alleen de impact zelf is hierbij een belangrijke beweegreden, dit groene beleid draagt ook bij aan een positieve werkcultuur doordat werknemers zich vaak meer betrokken voelen als ze deel uitmaken van een organisatie die werkt aan duurzaamheid.
Sollicitanten die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, zullen hier mogelijk ook op letten. Het aanbieden van groene arbeidsvoorwaarden kan de organisatie dus onderscheidend maken en daarmee sollicitanten aanspreken. Daarnaast helpt het werknemers bewuster te maken van hun eigen (ecologische) gedrag.
Verder kunnen groene arbeidsvoorwaarden werknemers helpen om op privégebied te verduurzamen, kosten te besparen en daarmee financiële problemen te voorkomen of te beperken. Een aanzienlijk deel van de werknemers maakt ook daadwerkelijk gebruik van de geboden groene arbeidsvoorwaarden.
Groene arbeidsvoorwaarden zijn er in allerlei soorten en maten. Populair en voor de hand liggend is het aanpassen van het mobiliteitsbeleid. Veel organisaties bieden werknemers al elektrische leaseauto’s aan en introduceren interessante (fiscale) regelingen om vervoer per fiets te stimuleren.
Bij andere organisaties krijgen werknemers die op de fiets naar hun werk komen een hogere kilometervergoeding dan autorijders. Er zijn ook organisaties die werknemers extra vakantiedagen bieden als zij met de trein op vakantie gaan in plaats van met het vliegtuig of de auto.
Vanaf 1 juli 2024 wordt het voor organisaties met minimaal 100 werknemers verplicht om te rapporteren over het woon-werkverkeer en zakelijk verkeer van werknemers (artikel). Afhankelijk van de CO2-uitstoot kan een organisatie verzocht worden om extra maatregelen te nemen om de uitstoot te verlagen.
Hoewel organisaties pas na afloop van het kalenderjaar een rapportage hoeven in te dienen over de door werknemers gereisde kilometers, moeten zij vanaf 1 juli 2024 al beginnen met het bijhouden van de informatie die nodig is voor de rapportage. Een mooi moment dus om het mobiliteitsbeleid onder de loep te nemen.
Ook het stimuleren van thuiswerken en een passend thuiswerkbeleid dragen bij aan duurzaamheid; minder verkeer betekent minder files en minder CO2-uitstoot. Verder kun je denken aan het faciliteren van een duurzame werkplek, zowel op kantoor als thuis.
Zo zijn er voorbeelden van werkgevers die een klimaatbudget aanbieden, zodat werknemers de eigen woning kunnen verduurzamen. Een ander voorbeeld is een bruikleenmodel voor thuiswerkmeubilair, zodat deze spullen worden hergebruikt in plaats van nieuw worden aangeschaft.
Een duurzamere werkplek creëren kan onder meer door vegetarische opties aan te bieden in de bedrijfskantine, het verspillen van voedsel op kantoor tegen te gaan en duurzame kerstpakketten aan te bieden.
Verder kun je (voor zover de organisatie hier vrije keuze in heeft) het pensioenfonds en de collectieve verzekeringen onder de loep nemen; ook hierin bestaan duurzame keuzes, waarbij het belangrijk is om te kijken naar het investerings- en beleggingsbeleid van de instanties. Vergroenen hoeft zeker niet altijd ingewikkeld te zijn, maar laat je wel goed informeren en wees transparant naar je personeel.
Mogelijk zit een deel van het personeel niet op verduurzaming te wachten, bijvoorbeeld in het geval van een verlaging van de kilometervergoeding voor auto’s. Het is dan ook belangrijk om met werknemers in gesprek te gaan en rekening te houden met hun verschillende situaties. Met een flexibele vorm van arbeidsvoorwaarden geef je werknemers keuzevrijheid.
Afhankelijk van de impact van de wijzigingen kan een overgangsregeling passend zijn. Heeft de organisatie een ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT), dan is het verstandig eerst hiermee in gesprek te gaan. Daarnaast kun je denken aan (anonieme) enquêtes om te polsen tegenover welke groene voorwaarden werknemers wel of juist niet positief staan.
Pak het invoeren van groene arbeidsvoorwaarden (of het wijzigen van bestaande voorwaarden) stapsgewijs aan:
Het is te verwachten dat groene arbeidsvoorwaarden een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de samenleving. De verschillende genoemde ideeën geven slechts een klein inzicht in de impact die je organisatie kan maken. Hoe mooi zou het zijn als jouw organisatie de wereld een stukje groener kan maken?
Duurzaamheid in Bedrijf is een onderdeel van Rendement Uitgeverij.
Conradstraat 18
Unit E2.172
3013 AP Rotterdam
info@duurzaamheidinbedrijf.nl
010 – 24 33 9 33
KVK: 27181487
IBAN: NL24 INGB 0006 4159 44
BTW: NL 8079.64.712.B.01
copyright © 2009 – 2024 – rendement.nl
Gebruik van deze site betekent dat u onze algemene voorwaarden en ons privacy statement accepteert.