Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zuinige en duurzame apparatuur op kantoor
Duurzaamheid is belangrijk. Het is daarom zowel voor het personeel als voor de buitenwereld goed om te weten hoe groot of juist hoe klein de voetafdruk van jouw organisatie is op de planeet. Het gaat daarbij niet alleen om kartonnen koffiebekers en plastic verpakkingen, maar bijvoorbeeld ook om energieverbruik, gebruiksduur en recyclingmogelijkheden van hardware.

|

3 mei 2024

Natuurlijk is het belangrijk om in deze tijden van energietransitie en klimaatcrisis na te denken over duurzaam ondernemen en verantwoord ecologisch omgaan met van alles en nog wat op de werkvloer. Alle kleine beetjes helpen, want als iedereen dat doet, scheelt dat een hoop. Dat vraagt om draagvlak en bewustwording.

Apparaten ’s avonds uitschakelen

De hoeveelheid energie die alle apparaten in een kantooromgeving bij elkaar verbruiken, kan behoorlijk oplopen. Dat is niet alleen een kostbare aangelegenheid, het doet ook een flink beroep op de beschikbare hoeveelheid energie.

Zo zijn er nog altijd veel organisaties waar ’s avonds bij het verlaten van de kantoorruimte alle apparaten gewoon ingeschakeld blijven, totdat ze vanzelf in spaar- of slaapstand sukkelen. Als ze dat al doen, want wie heeft dat ooit ingesteld of gecontroleerd?

Het mag en kan best wat minder. Maak er een gewoonte van om alle apparatuur die niet aan hoeft te blijven aan het eind van de werkdag uit te schakelen. Dus niet alleen de computers, inclusief beeldschermen, printers en beamers, maar ook koffiezetapparaten, verlichting, airco’s, verwarmingen en alle andere apparatuur met een stekker.

Duurzame computers

Moderne apparatuur is vaak zuiniger en duurzamer dan de spullen van weleer. Sowieso zijn laptops veel energiezuiniger dan pc’s, en als iedereen regelmatig thuiswerkt ook veel voordeliger om organisatiebreed aan te schaffen. Je hebt dan nog maar één computer nodig voor beide werkplekken. Dit betekent natuurlijk niet dat je nu meteen alles moet gaan vervangen.

In combinatie met energiezuinig denken kan oudere apparatuur vaak best nog wel een tijdje mee. Meestal veel langer dan de in de boekhouding gebruikelijke afschrijvingsperiode. Het uitstellen van vervangingsaankopen betekent ook een behoorlijke besparing als het gaat om de benodigde materialen voor de productie van nieuw, en past daardoor prima in het kader van circulair economisch denken.

Een computer vervangen kan trouwens best beperkt blijven tot alleen de systeemkast, want de monitoren, toetsenborden en muizen gaan over het algemeen veel langer mee. De inhoud van die nieuwe kast kan bestaan uit energiezuinige componenten. Daarnaast speelt de kwaliteit van de voeding een belangrijke rol: de rendementen daarvan lopen flink uiteen, van wel 90% tot ‘maar’ 60%. Zuinige componenten in de systeemkast, in combinatie met zo’n slechte voeding, heeft dus nog weinig zin.

Kies voor milieubewust keurmerk

Als je apparatuur eenmaal gaat vervangen, kies dan voor spullen met een milieubewust keurmerk, zoals TCO Certified, EPEAT, Nordic Swan, EU Ecolabel, Energy Star of iets vergelijkbaars. Neem dat duurzaamheidsaspect niet alleen mee bij de aanschaf van computers of beeldschermen, maar ook voor tablets of smartphones. Ook die laatste categorie kent producten die duurzaam zijn geproduceerd, zoals van de Nederlandse onderneming Fairphone.

In de besturingssoftware en firmware van veel apparaten zitten meestal opties om naar een energiezuinige stand over te schakelen als de apparatuur niet in gebruik is. Beeldschermen verbruiken daarnaast bijvoorbeeld heel wat minder energie als je de helderheid een beetje vermindert. Neem samen met collega’s zulke instellingsmogelijkheden in de software eens door, en kijk hoe ze je kunnen helpen om energiezuiniger en duurzamer om te gaan met de apparatuur.

Liever repareren dan weggooien

Vervangen door nieuw is snel geregeld, meestal sneller dan apparatuur ter reparatie aanbieden. Dat is jammer, want zo belandt er veel op de afvalberg dat eigenlijk nog best gerepareerd had kunnen worden. Veel gebruikers denken dat bepaalde apparaten vaak nauwelijks of helemaal niet gerepareerd kunnen worden, zoals smartphones of tablets, maar dat kan per merk en apparaat nogal verschillen.

Er zijn tegenwoordig ook heel wat bedrijven die refurbished apparatuur aanbieden: voordelige, retourgestuurde modellen die weer als nieuw te gebruiken zijn. Dat is niet alleen financieel aantrekkelijk, maar ook passend binnen het duurzame denkraam.

Recycling van ICT-apparatuur

Tot slot nog iets over recycling. Bij de circulaire economie hoort ook verantwoord en duurzaam verwerken van het afval. Voor de productie van met name ICT-apparatuur zijn allerlei metalen nodig, zoals goud, zilver, koper, platina, palladium, lood, nikkel en nog diverse andere.

In plaats van die (nogal vervuilend en energieslurpend) te moeten delven, kunnen ze ook uit elektronisch afval worden teruggewonnen. Dat is zo’n tien tot twintig keer minder belastend voor het milieu én veel voordeliger. Er zit bijvoorbeeld in elke afgedankte computer, tablet of smartphone wat goud voor de storingsvrije geleiding van elektriciteit, met een waarde van zo’n € 1 à 2.

Het verwerken van al die apparaten kan zodoende behoorlijk wat opleveren, er zijn diverse recyclingbedrijven die daarin zijn gespecialiseerd. Ook dat is een duurzame gedachte als je je spullen gaat afdanken. Meer tips over het groene kantoor? Kijk dan op Rendement Online.