Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
ACM stelt maatregelen tegen netcongestie vast
Het Nederlandse stroomnet is overvol. Hierdoor staan veel bedrijven en huishoudens in de wachtrij voor een aansluiting. Grootverbruikers van energie kunnen een belangrijke bijdrage leveren om het elektriciteitsnet op piekmomenten te ontlasten. Zij kunnen worden verplicht om de netbeheerder een aanbieding te doen hoe zij – in ruil voor een vergoeding – op drukke momenten minder energie kunnen gebruiken. Deze verplichting staat in het codebesluit verplichting aanbieden congestiemaatregelen, dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze week heeft vastgesteld.

|

29 augustus 2024

De vraag naar elektriciteit en het aanbod van duurzaam opgewekte elektriciteit is de laatste jaren zo snel toegenomen dat het Nederlandse stroomnet overvol is geraakt. In veel gebieden is er onvoldoende transportcapaciteit om alle huishoudens, bedrijven en andere energiegebruikers van elektriciteit te voorzien. Er is dan sprake van netcongestie (artikel).
Het kan nog jaren duren voordat het elektriciteitsnet genoeg is uitgebreid om aan de groeiende vraag naar energie te voldoen. Tot die tijd is er flexibiliteit nodig om het bestaande stroomnet zo efficiënt mogelijk te benutten. Met name van grootverbruikers (dit zijn bedrijven met een aansluiting van 1 megawatt (MW) of hoger) wordt meer flexibiliteit verwacht.

Ruimte vrijmaken voor andere bedrijven

In april kondigde de ACM in haar ontwerpbesluit (pdf) een pakket maatregelen voor netbeheerders en gebruikers aan om netcongestie tegen te gaan. Met het vaststellen van het codebesluit worden de voorgestelde maatregelen nu definitief.
Eén van de maatregelen is dat grootverbruikers verplicht kunnen worden om de netbeheerder een aanbieding te doen hoe zij – in ruil voor een vergoeding – tijdens piekmomenten minder energie kunnen gebruiken. Zo kan er ruimte vrijkomen op het elektriciteitsnet, waardoor bedrijven die nu nog in de wachtrij staan voor een nieuwe of zwaardere aansluiting sneller aan bod komen.

Verplicht aanbieding doen

Om het stroomnet op piekmomenten (bijvoorbeeld tussen 7 en 9 uur en 16 en 21 uur) te ontlasten, kunnen grootverbruikers verschillende dingen doen. Zo kunnen zij hun verbruik (deels) verschuiven naar een rustiger moment of op piekmomenten minder of geen elektriciteit verbruiken. In ruil voor deze ‘congestiemanagementdiensten’ kunnen zij van de netbeheerder een vergoeding of korting krijgen.
De netbeheerder bepaalt van welke grootverbruikers hij welke congestiemanagementdiensten nodig heeft. Zij zijn dan verplicht om de netbeheerder binnen een bepaalde termijn een aanbieding te doen. Dit geeft netbeheerders meer zekerheid over de elektriciteit die wordt aangeboden en de vergoedingen die zij hiervoor moeten betalen. Zo kunnen zij beter inschatten hoeveel aanvragen ze kunnen honoreren.