Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Bedrijven bereiden zich voor op duur­zaam­heids­rapportage
Wereldwijd bereiden bedrijven zich voor op de duurzaamheidsrapportage, die de komende jaren voor steeds meer bedrijven verplicht wordt. Dit blijkt uit KPMG’s Survey of Sustainability Reporting 2024. Hiervoor onderzocht KPMG de 250 grootste bedrijven ter wereld en de 100 grootste bedrijven in 58 landen en (rechts-)gebieden.

|

2 december 2024

Uit KPMG’s onderzoek, The move to mandatory reporting (pdf) komt onder meer naar voren dat rapporteren over duurzaamheid bij veel grote bedrijven inmiddels een vast onderdeel van de bedrijfsvoering is geworden. Dit geldt voor 96% van de 250 grootste bedrijven ter wereld en voor een ruime meerderheid (79%) van de 5.800 grootste bedrijven (de top 100 per land of (rechts-)gebied). Deze percentages komen overeen met de onderzoeksresultaten van KPMG uit 2022.

Meer rapportages over CO2-reductiedoelstelling

Het onderzoek laat een sterke groei zien van het aantal bedrijven dat rapporteert over zijn CO2-reductiedoelstellingen. Van de 250 grootste bedrijven rapporteert 95% hier nu over (2022: 80%) en bij de 5.800 grootste bedrijven geldt dit voor 80% (2022: 71%).

Het aantal bedrijven dat over het verlies van biodiversiteit rapporteert is weliswaar lager, maar ook dit aantal is de afgelopen twee jaar toegenomen. Van de 250 grootste bedrijven wereldwijd rapporteert 56% hier nu over (2022: 28%) en bij de 100 grootste per land of (rechts-)gebied geldt dit nu voor 49% (2022: 23%).

Grote bedrijven lopen vooruit op CSRD

Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat het rapporteren over duurzaamheid en stellen van doelen om de CO2-uitstoot te verminderen in verreweg de meeste grote bedrijven wereldwijd inmiddels onderdeel is van de dagelijkse praktijk.

Veel bedrijven hebben hun praktijken ook al afgestemd op de nieuwe regels die volgen uit de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) (artikel), die de komende jaren steeds meer bedrijven in de Europese Unie verplicht om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties.

De dubbele materialiteitsanalyse, die onder de CSRD verplicht is, wordt nu door ongeveer de helft van de grootste bedrijven gebruikt.

Ook andere, niet-verplichte richtlijnen en standaarden worden nog steeds veel toegepast.