Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Aan de slag met de Sustain­able Develop­ment Goals
In 2015 hebben de Verenigde Naties (VN) 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) oftewel duurzame ontwikkelingsdoelen in het leven geroepen. Deze SDG’s zijn opgesteld voor de periode 2015-2030 en moeten leiden tot een duurzame wereld door een einde te maken aan armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Ondernemers die hier nog niet mee bezig zijn, doen er goed aan zich hierin te verdiepen en ermee aan de slag te gaan. Maar hoe pak je dat aan?

|

24 februari 2025

Een einde aan armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Dat is kort samengevat het streven van de 17 SDG’s die door de VN in het leven zijn geroepen. Alle 193 landen die lid zijn van de VN hebben deze maatschappelijke thema’s aangenomen voor de periode 2015 tot 2030. De 17 SDG’s zijn:

  1. Alle vormen van armoede tegengaan.
  2. Geen honger, wel duurzame landbouw en goede voeding.
  3. Goede gezondheid en welzijn.
  4. Goede kwaliteit van onderwijs.
  5. Dezelfde rechten en kansen voor mannen en vrouwen.
  6. Schoon water en sanitaire voorzieningen, en duurzaam omgaan met water.
  7. Betaalbare duurzame energie.
  8. Goede banen, duurzame economische groei en eerlijke verdeling van welvaart.
  9. Duurzame industrie, innovatie en infrastructuur.
  10. Minder ongelijkheid in een land en tussen landen.
  11. Duurzame, veilige en veerkrachtige steden en gemeenschappen.
  12. Verantwoorde consumptie en productie.
  13. Klimaatverandering tegengaan.
  14. Duurzaam gebruik van de oceanen en zeeën.
  15. Beschermde ecosystemen, bossen en biodiversiteit.
  16. Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid.
  17. Wereldwijde samenwerking om de doelen te bereiken.

Hoe ga je aan de slag met de SDG’s?

Als gevolg van onder andere het Nederlandse Klimaatakkoord (artikel) wordt duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp voor ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb). Vroeg of laat moet elke ondernemer hiermee aan de slag. De SDG’s van de VN kunnen hier richting aan geven (artikel).

Met nog 5 jaren te gaan tot 2030 is het goed om deze duurzame ontwikkelingsdoelen (weer) eens op de radar te zetten. Hoe je daar – vaak relatief eenvoudig – mee aan de slag kunt gaan, lees je onder meer in de volgende artikelen:

CSRD is ook voor mkb een stok achter de deur

De Europese Corporate Sustainability Reporting Directive oftewel CSRD (artikel) is een extra drijfveer om je bedrijfsvoering te verduurzamen. De CSRD verplicht organisaties om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties.

Grote beursgenoteerde bedrijven en andere grote organisaties van maatschappelijk belang moeten in hun jaarverslag 2024 al een duurzaamheidsverslag opnemen, en de komende jaren gaat de rapportageplicht voor meer organisaties gelden. Doordat grote organisaties moeten rapporteren over hun hele productieketen kunnen ook veel mkb-bedrijven met de CSRD-rapportagerichtlijn te maken krijgen (artikel).