Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Duurzaam inkoop­beleid van over­heid heeft niet genoeg impact
Het inkoopbeleid van de Nederlandse overheid heeft de uitstoot van broeikasgassen verminderd en het verbruik van grondstoffen en water teruggedrongen, maar de impact is onvoldoende om de klimaatdoelen te behalen. De overheid wil met haar eigen beleid voor Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) bijdragen aan de klimaatdoelstellingen en tegelijkertijd kosten besparen. Maar volgens het RIVM moet de overheid nog minder vervuilend inkopen en sterker inzetten op het verlengen van de levensduur van producten om de klimaatdoelen te kunnen halen.

|

20 februari 2025

De Nederlandse overheid geeft jaarlijks 85 miljard euro uit aan inkoop, variërend van energie en catering tot infrastructurele projecten. Het RIVM monitort elke twee jaar de impact van MVOI. De resultaten uit 2022 laten zien dat de vooruitgang die in eerdere jaren is geboekt nu afvlakt. Vooral op het gebied van automatisering, energie, bouw, kantoorfaciliteiten en transport liggen er nog kansen die nu onbenut blijven.

Positieve voorbeelden

In totaal werd minstens 900 miljoen kilo CO2-equivalent bespaard in 2021 en 2022. Dankzij de inkoop van groene stroom lag de uitstoot in die jaren op 127 gram CO2-equivalent per kilowattuur, fors lager dan de marktstandaard van 372 gram – al is dit nog steeds te hoog om het doel van 65 gram in 2030 te halen. Positieve voorbeelden zijn ook te vinden in de bouwsector, waar hergebruik van materialen en verbeterde isolatie tot energiebesparing hebben geleid.

Overheid moet het ‘groene’ voorbeeld geven

Deze resultaten zijn echter niet alleen aan het inkoopbeleid toe te schrijven. Andere factoren, zoals de oorlog in Oekraïne en schommelingen in de gasinkoop, hebben ook invloed gehad op de cijfers. En hoewel de overheid met het MVOI-beleid weliswaar een bijdrage levert aan het behalen van de klimaatdoelstellingen, blijven veel mogelijkheden volgens het RIVM nog onbenut, en is de impact van het beleid daardoor niet groot genoeg.

Om de klimaatdoelen te kunnen behalen, moet de overheid nog ambitieuzer en gerichter kiezen voor duurzaamheid. De overheid heeft tenslotte een voorbeeldfunctie, ook waar het gaat om het inkoopbeleid. In het artikel Overheid geeft als inkoper het groene voorbeeld lees je hierover meer.