|
Werkgevers kunnen werknemers op verschillende manieren motiveren om de auto te laten staan en op de fiets naar hun werk te gaan (‘fietsforensen’). Dit kan bijvoorbeeld via de reiskostenvergoeding of door het verstrekken of ter beschikking stellen van een fiets.
De werkkostenregeling (WKR) kent een gerichte vrijstelling voor reiskosten. Op grond hiervan kan de werkgever werknemers een onbelaste vergoeding van maximaal € 0,23 per kilometer geven voor hun woon-werkverkeer. Dat kan ook bij kleine(re) afstanden, en dat maakt deze optie ook prima geschikt voor de fiets. Je kunt er als werkgever ook voor kiezen om tot een bepaalde afstand, bijvoorbeeld 10 kilometer, geen autokilometers te vergoeden, maar alleen een fiets- of OV-vergoeding te geven.
Een andere mogelijkheid is om fietsforensen een hogere vergoeding per kilometer aan te bieden dan werknemers die met de auto naar het werk komen. Het bedrag boven het vrijstellingsbedrag van € 0,23 per kilometer wijs je dan aan als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte van de WKR. Op die manier blijft ook dat bedrag onbelast voor de werknemer en voor je organisatie. Let er wel op dat je binnen de vrije ruimte van je onderneming blijft. Want ga je daaroverheen, dan betaal je over het meerdere 80% eindheffing.
Het is ook mogelijk om werknemers een fiets te verstrekken of ter beschikking te stellen. Bij het verstrekken van een fiets telt de factuurwaarde van de fiets mee als loon van de werknemer, maar je kunt dit loon ook aanwijzen als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte.
Stel je een fiets ter beschikking, dan blijft de fiets eigendom van het bedrijf (of bij lease: van de leasemaatschappij). Er is dan sprake van een fiets van de zaak. Als die fiets ook wordt gebruikt voor woon-werkverkeer, gaat de wetgever ervan uit dat de werknemer de fiets ook privé gebruikt. Je moet als werkgever voor dat privégebruik jaarlijks 7% van de waarde van de fiets (inclusief BTW) bij het loon van de werknemer optellen. In dat geval kun je de werknemer geen onbelaste vergoeding voor fietskilometers geven.
Duurzaamheid in Bedrijf is een onderdeel van Rendement Uitgeverij.
Conradstraat 18
Unit E2.172
3013 AP Rotterdam
info@duurzaamheidinbedrijf.nl
010 – 24 33 9 33
KVK: 27181487
IBAN: NL24 INGB 0006 4159 44
BTW: NL 8079.64.712.B.01
Copyright Rendement Uitgeverij B.V., alle rechten voorbehouden, geen tekst- en datamining.
Gebruik van deze site betekent dat u onze algemene voorwaarden en ons privacy statement accepteert.