|
De populariteit en het gebruik van generatieve AI-toepassingen, zoals ChatGPT of Gemini, die teksten of afbeeldingen kunnen genereren, groeien razendsnel. Het gevolg is dat er steeds meer grootschalige datacenters nodig zijn.
Door de enorme hoeveelheid data die worden verwerkt en benodigde rekenkracht gebruiken deze toepassingen echter extreem veel energie, veel meer dan de nutsbedrijven de komende jaren kunnen bijleveren. De experts van Gartner verwachten dan ook dat tegen 2027 twee op de vijf AI-datacenters te maken kunnen krijgen met stroomtekorten. Daardoor kan zelfs de algemene beschikbaarheid van elektriciteit in de knel komen, wat ook andere bedrijven en huishoudens raakt.
In Nederland wordt volop nagedacht over de energie-uitdagingen van datacenters. Gemeenten bepalen nu zelf waar datacenters mogen worden gevestigd, maar er komt steeds meer behoefte aan landelijk beleid, waarbij de overheid criteria en randvoorwaarden stelt voor de bouw van datacenters.
De vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken (DiZa) werkt aan een landelijke duurzaamheidsvisie voor datacenters. Intussen kijken landen als de Verenigde Staten zelfs naar kernenergie als oplossing voor de energievraag van deze datacenters.
Om AI op een verantwoorde en duurzame manier te gebruiken, is het belangrijk om goed naar het stroomverbruik van je AI-tools te kijken. Kies voor duurzame(re) AI-opties, overweeg waar en wanneer je AI daadwerkelijk nodig hebt, en beperk de hoeveelheid data die je invoert. Meer praktische tips vind je in het artikel AI duurzaam gebruiken: waar kun je op letten?
Duurzaamheid in Bedrijf is een onderdeel van Rendement Uitgeverij.
Conradstraat 18
Unit E2.172
3013 AP Rotterdam
info@duurzaamheidinbedrijf.nl
010 – 24 33 9 33
KVK: 27181487
IBAN: NL24 INGB 0006 4159 44
BTW: NL 8079.64.712.B.01
copyright © 2009 – 2024 – rendement.nl
Gebruik van deze site betekent dat u onze algemene voorwaarden en ons privacy statement accepteert.