Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Hoe ver is bedrijfs­leven met SDG’s en verduur­zaming?
Het bedrijfsleven speelt een belangrijke rol in het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s). De SDG- en duurzaamheidsmonitor 2024, die is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, geeft inzicht in hoe ver het bedrijfsleven is met verduurzaming in het algemeen en het realiseren van de SDG’s in het bijzonder.

|

9 september 2024

De 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties zijn in landen die zijn aangesloten bij de VN, waaronder Nederland, de leidraad voor verduurzaming. Bij het realiseren van deze doelstellingen speelt het bedrijfsleven een belangrijke rol.
Om de huidige stand van zaken op het gebied van verduurzaming in kaart te brengen, ontwikkelde Innovatiespotter in opdracht van de Nationaal Coördinator Duurzame Ontwikkelingsdoelen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken de SDG- en duurzaamheidsmonitor van het Nederlandse bedrijfsleven 2024. De monitor geeft inzicht in hoe ver het Nederlandse bedrijfsleven is met het realiseren van deze duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en verduurzaming in het algemeen.

Gevestigde bedrijven meest actief met duurzaamheid

Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat 55.000 bedrijven in Nederland actief zijn op het gebied van duurzaamheid. Dit blijkt bijvoorbeeld uit:

  • duurzaamheidsclaims die zij vermelden, zoals duurzaamheidskeurmerken en -ambities;
  • hun deelname aan duurzaamheidsprogramma’s, zoals MVO Nederland;
  • het werken aan duurzaamheidsinnovaties, zoals circulaire of duurzame economie-innovaties.

 

Uit de monitor blijkt dat vooral gevestigde bedrijven, met een relatief hoge gemiddelde omvang en leeftijd, zich actief bezighouden met duurzaamheid. Ruim een kwart (27%) van de bedrijven is betrokken bij meer dan één duurzaamheidsinitiatief.

Verantwoorde consumptie en productie

Innovatiespotter heeft ook specifiek gekeken wat deze bedrijven doen met de SDG’s. De belangrijkste resultaten die uit de monitor naar voren komen, zijn:

  • Vooral de gevestigde bedrijven vermelden een SDG op hun website.
  • Het meest genoemde duurzame ontwikkelingsdoel is SDG 12: verantwoorde consumptie en productie.
  • Bedrijven die een SDG noemen, noemen ook vaak één andere duurzaamheidsclaim.
  • Ruim de helft van de bedrijven die een SDG noemen, zijn ook innovatief. Deze bedrijven hebben allemaal de circulaire economie als belangrijkste innovatiethema.
  • De industriële sector noemt de SDG’s relatief vaak; de sector bouwnijverheid juist relatief weinig.

Over de SDG- en duurzaamheidsmonitor

In 2015 heeft Nederland, net als 192 andere landen, de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties aangenomen. De rijksoverheid moet rapporteren over wat er in Nederland nog moet gebeuren om de SDG’s in 2030 te bereiken.
Om in kaart te brengen hoe ver het Nederlandse bedrijfsleven is met verduurzaming en het realiseren van SDG’s, ontwikkelde Innovatiespotter in opdracht van de Nationaal Coördinator Duurzame Ontwikkelingsdoelen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken de SDG- en duurzaamheidsmonitor van het Nederlandse bedrijfsleven 2024.
Van alle 2,8 miljoen bedrijfsinschrijvingen in Nederland bleken 55.000 bedrijven actief te zijn met verduurzaming. Deze bedrijven nam Innovatiespotter onder de loep.