Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Internetconsultatie voor WIVO gestart
De Europese Corporate Sustainability Due Diligence Directive, afgekort CSDDD (of CS3D), verplicht grote ondernemingen om misstanden in hun keten op te sporen en tegen te gaan. Alle EU-lidstaten moeten de richtlijn voor medio 2026 omzetten in hun nationale wetgeving. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hiervoor een wetsvoorstel – de Wet Internationaal Verantwoord Ondernemen (WIVO) – op internetconsultatie.nl gezet.

|

20 november 2024

Eind mei 2024 stemde de Europese Raad in met de CSDDD. Deze Europese richtlijn verplicht grote ondernemingen om hun productieketen te verduurzamen. Ondernemingen die onder de voorwaarden van de CSDDD vallen, moeten zich inspannen om misstanden in de keten op het gebied van mensenrechten en milieu op te sporen, te voorkomen en de negatieve gevolgen ervan te beperken of weg te nemen.

Kern van het wetsvoorstel

De EU-lidstaten krijgen twee jaar – tot 26 juli 2026 – de tijd om de CSDDD-richtlijn om te zetten in nationale regelgeving. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hiervoor een wetsvoorstel ontwikkeld. Dit voorstel voor de Wet Internationaal Verantwoord Ondernemen (WIVO) staat nu op internetconsultatie.nl. De belangrijkste punten van het wetsvoorstel zijn:

  • Grote bedrijven moeten rekening houden met mensenrechten en het milieu.
  • Grote bedrijven moeten een plan hebben om klimaatverandering tegen te gaan.
  • De Autoriteit Consument en Markt wordt aangewezen als toezichthouder. Deze gaat controleren of bedrijven zich aan de regels houden.
  • Er komen extra regels voor het handhaven van sommige verplichtingen via het civiel recht.
  • Bedrijven mogen voor het naleven van de verplichtingen samenwerken met andere bedrijven en onder voorwaarden middelen en informatie met elkaar delen.
  • De rechtbank Rotterdam en het College van Beroep voor het bedrijfsleven worden aangewezen als de bevoegde bestuursrechters.

 

Je kunt tot en met 29 december 2024 reageren op alle onderdelen van het wetsvoorstel en de uitleg bij het wetsvoorstel (de zogenaamde memorie van toelichting). Kijk op internetconsultatie.nl.