Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inzicht in duur­zaam­heid en gevolgen klimaat­verandering
Het tegengaan van klimaatverandering is één van de belangrijkste doelen van de Europese Green Deal. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en De Nederlandsche Bank (DNB) geven inzicht in hoe Nederland er op dit gebied voor staat.

|

5 maart 2025

De Europese Green Deal werd in 2019 gepresenteerd door de toenmalige Europese Commissie. De belangrijkste doelstelling van dit pakket beleidsafspraken is om klimaatverandering tegen te gaan en ervoor te zorgen dat Europa in 2050 klimaatneutraal is. Als tussentijdse doelstelling moet in 2030 de CO2-uitstoot 55% lager zijn dan in 1990.

Ook al ligt de focus tegenwoordig meer op economische groei en ontwikkeling, de doelstellingen van de Green Deal blijven onverminderd van kracht. Europa moet zijn concurrentiepositie namelijk zoveel mogelijk versterken door middel van groene groei.

Green Deal dashboard

Het CBS houdt bij hoe Nederland ervoor staat op diverse onderdelen van de Green Deal. In december 2023 lanceerde het CBS een Green Deal dashboard om de vorderingen op dit gebied in kaart te brengen. Inmiddels is dit dashboard flink uitgebreid en goed gevuld met gegevens over onder meer energieverbruik, de uitstoot van broeikasgassen, klimaat en bijvoorbeeld circulariteit, afkomstig van organisaties als DNB, PBL, KNMI, RIVM en verschillende ministeries.

Hoe duurzaam is de financiële sector?

DNB maakt voor de financiële sector al enkele jaren dashboards over duurzaamheid en de gevolgen van klimaatverandering. Hieruit valt onder meer af te lezen in welke mate de financiële sector via zijn beleggingen de uitstoot van broeikasgassen financiert of welke risico’s klimaatverandering met zich mee kan brengen voor financiële instellingen.

Behoefte aan informatie

Het bedrijfsleven heeft volgens het statistiekbureau veel behoefte aan informatie over duurzame thema’s zoals klimaatverandering, (de financiering van) de energietransitie, circulariteit, milieu en biodiversiteit, ook in het kader van bijvoorbeeld de CSRD-wetgeving (artikel). Daarbij zijn zowel de cijfers van het CBS als die van DNB op het gebied van verduurzaming belangrijk. De cijfers van het CBS en DNB zijn namelijk vanuit verschillende invalshoeken gemaakt en vullen elkaar mooi aan.