Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Meer geld voor emissie­loze bedrijfs­auto’s
Het beschikbare budget voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) is onlangs verdubbeld, en dat is goed nieuws voor ondernemers die hun wagenpark willen verduurzamen. De subsidiepot was namelijk nagenoeg leeg, maar is nu weer goed gevuld. Het aanvragen van de subsidie kan nog tot het eind van het jaar, daarna stopt de regeling.

|

12 augustus 2024

Ondernemers en non-profit organisaties kunnen al enkele jaren via de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun bedrijfsauto’s. De SEBA financiert – afhankelijk van de bedrijfsgrootte – tussen de 7% en 11% van de aanschafprijs van een emissieloze bedrijfsauto, met een maximum van € 5.000 per auto.

Laatste jaar van de SEBA

Dit is het laatste jaar dat de SEBA kan worden aangevraagd. Hierdoor was het budget dat voor dit jaar beschikbaar was gesteld (€ 30 miljoen) sneller op dan verwacht. Omdat de overheid ondernemers wil stimuleren om over te stappen op elektrisch vervoer, is onlangs besloten om het beschikbare budget voor 2024 te verdubbelen, naar € 60 miljoen.

Voorwaarden voor de subsidieaanvraag

Je kunt de SEBA-subsidie tot en met 31 december 2024 aanvragen via het aanvraagloket van de RVO. Er gelden wel een aantal voorwaarden:

  • Alleen een ondernemer of non-profit instelling kan de subsidie aanvragen.
  • Er mag nog geen definitieve koop- of financial leaseovereenkomst zijn gesloten op het moment van de subsidieaanvraag.
  • De bedrijfsauto mag nog niet in het RDW-kentekenregister geregistreerd staan op de naam geregistreerd van de ondernemer/onderneming.
  • De netto catalogusprijs of verkoopprijs van de bedrijfsauto bedraagt minstens € 20.000.
  • De bedrijfsauto is nieuw en volledig uitstootvrij (aangedreven door een elektromotor).
  • Het merk en model van de bedrijfsauto moeten voorkomen op de bedrijfsautolijst SEBA.

BPM-vrijstelling voor elektrische bedrijfsauto

Er zijn ook andere redenen waarom een overstap naar elektrisch vervoer aantrekkelijker wordt. Vanaf 2025 wordt namelijk het aanschaffen van bestelauto’s die op brandstof rijden veel duurder. Dan vervalt de ondernemersregeling over de vrijstelling van BPM, waardoor je als ondernemer bij aanschaf van een bestelauto met dezelfde belastingheffing te maken krijgt als bij een personenauto. Voor elektrische bedrijfswagens geldt echter een uitzondering.