|
Nederland heeft sinds 1990 de uitstoot van broeikasgassen met 36,6% verminderd. Dat klinkt positief, maar het doel van 55% reductie, dat ook is vastgelegd in de Klimaatwet, is nog ver uit zicht. Dit blijkt uit de Negende Nationale SDG Rapportage (pdf), die onlangs werd gepubliceerd.
Ook de biodiversiteit staat in Nederland onder druk: meer dan 70% van de landnatuur overschrijdt de stikstofgrenzen. Waar het gaat om stikstofuitstoot per hectare cultuurgrond, staat Nederland zelfs op de laatste plaats binnen de EU. De hoge veestapeldichtheid en stikstofuitstoot blijven grote obstakels.
De internationale impact van Nederlandse productie- en consumptiepatronen is ook zorgwekkend. In de Spillover Index, die meet wat de impact van een land is op het vermogen van andere landen om de SDG’s te behalen, staat Nederland op een schokkende plek 162 van 166 landen.
Dat komt onder meer door de impact van de goederen die wij importeren op de waterschaarste in andere landen, door arbeidsongevallen bij de productie, door luchtvervuiling en door stikstof. Ook de export van plastic afval, ontbossing, en belastingontwijking spelen een rol. Nederland voert veel meer fossiele energiedragers, metalen, niet-metaal-mineralen en biomassa in dan de meeste andere EU-landen.
Op sociaal gebied heeft Nederland wel vooruitgang geboekt. Het risico op armoede of sociale uitsluiting is in Nederland relatief laag en de arbeidsparticipatie is hoog. Ons besteedbaar inkomen behoort tot de top-5 van de EU.
De rapportage laat ook zien dat er een brede beweging actief is van bedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties die willen bijdragen aan brede welvaart en duurzame ontwikkeling. Nederland heeft veel kennis in huis, bijvoorbeeld op het gebied van waterbeheer en voedselsystemen, waarmee we ook internationaal verschil kunnen maken.
Met name jongeren, ondernemers en decentrale overheden dringen bij de overheid opnieuw aan op meer samenhangend beleid, dat versnelling mogelijk maakt en het behalen van de SDG-doelen dichterbij brengt.
Bij het behalen van de SDG’s speelt het bedrijfsleven een cruciale rol. Het rapport bevat onder meer de volgende aanbevelingen om de bijdrage van het bedrijfsleven aan de SDG’s te vergroten, knelpunten op te lossen en de veerkracht en concurrentiepositie van het bedrijfsleven te versterken:
Duurzaamheid in Bedrijf is een onderdeel van Rendement Uitgeverij.
Conradstraat 18
Unit E2.172
3013 AP Rotterdam
info@duurzaamheidinbedrijf.nl
010 – 24 33 9 33
KVK: 27181487
IBAN: NL24 INGB 0006 4159 44
BTW: NL 8079.64.712.B.01
Copyright Rendement Uitgeverij B.V., alle rechten voorbehouden, geen tekst- en datamining.
Gebruik van deze site betekent dat u onze algemene voorwaarden en ons privacy statement accepteert.