Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Nederlandse industrie minder CO2-efficiënt
In de afgelopen jaren zijn Nederlandse industriële bedrijven minder goed geworden in het besparen van CO2. Hoewel de totale CO2-uitstoot flink daalde, is de industrie zelf niet groener geworden. Per geproduceerde eenheid werd zelfs méér CO2 uitgestoten. Dit blijkt uit gegevens van de Nederlandse Emissieautoriteit. Onderaan de streep scoort Nederland slechter dan veel andere Europese landen.

|

10 oktober 2024

De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) houdt toezicht op de Nederlandse CO2-uitstoot. De NEa verzamelt jaarlijks gegevens over de productie en uitstoot van CO2 van de Nederlandse industrie. Eerder dit jaar maakte de toezichthouder bekend dat er sprake was van een recorddaling van de CO2-uitstoot in de industrie en energiesector. Dit betekent echter niet dat zij duurzamer zijn geworden. Integendeel.

Grote vervuilers zijn boosdoener

Dat de CO2-uitstoot van de Nederlandse industrie in de periode 2021-2023 flink is gedaald, komt vooral doordat er minder is geproduceerd, blijkt uit cijfers van de NEa. Een krappe meerderheid van de industriële bedrijven (148 van de 282) is weliswaar CO2-efficiënter gaan werken, maar hier staat tegenover dat een paar grote vervuilers, zoals raffinaderijen, per eenheid gemaakt product juist meer zijn gaan uitstoten. Hierdoor is de Nederlandse industrie in zijn totaliteit toch slechter gaan presteren.

Nederland loopt steeds verder achter in Europa

Waar het gaat om de CO2-uitstoot, doet de Nederlandse industrie het al jaren slechter dan veel andere Europese landen. En die achterstand is de afgelopen jaren zelfs groter geworden. In 2023 presteerden Nederlandse industriële bedrijven 16,9% minder CO2-efficiënt dan het Europese gemiddelde, terwijl dat in 2021 nog 13,7% minder CO2-efficiënt was.

Flinke stappen nodig

Volgens de NEa tonen deze cijfers aan dat de Nederlandse industrie nog flinke stappen moet zetten om ervoor te zorgen dat de CO2-uitstoot verder wordt teruggebracht – met behoud of zelfs groei van productiviteit. Dat vraagt om innovatie en verbetering van de CO2-efficiëntie. Zonder deze maatregelen blijft Nederland achterlopen op de rest van Europa.