Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Nieuwe subsidie voor laad­infra­structuur onder­nemers
Ondernemers die laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen willen aanschaffen of hier advies over willen, kunnen vanaf 24 september 2024 de Subsidieregeling voor Private Laadinfrastructuur bij bedrijven (SPRILA) aanvragen.

|

5 augustus 2024

Nederland streeft naar uitstootvrij vervoer in 2050 (artikel), en de overstap naar elektrisch vervoer zal een grote rol bij deze doelstelling spelen. De Subsidieregeling voor Private Laadinfrastructuur bij bedrijven helpt ondernemers hierbij door het opladen van elektrische voertuigen op eigen of gehuurd terrein makkelijker en financieel aantrekkelijker te maken.
Onder SPRILA vallen twee subsidieregelingen: Advies en Aanschaf. Beide regelingen zijn er ook voor dienstverleners met een vergunning voor openbaar vervoer.

SPRILA Aanschaf

Ondernemers die in aanmerking komen voor SPRILA Aanschaf kunnen subsidie aanvragen voor een deel van de kosten voor de aanschaf van de laadinfrastructuur, maar ook voor de aanleg hiervan. Dit geldt alleen voor laadinfrastructuur voor eigen voertuigen of voertuigen van werknemers.
Op welk moment je de subsidie moet aanvragen, hangt af van het subsidiebedrag. Bedragen tot € 25.000 kun je achteraf aanvragen; bij bedragen hoger dan € 25.000 moet je de aanvraag indienen vóórdat de werkzaamheden starten. Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een rekentool  te vinden die per situatie de juiste toepassing laat zien.

SPRILA Advies

Ondernemers die met vragen zitten over het aanleggen van laadinfrastructuur, kunnen subsidie aanvragen voor de kosten van het advies hiervoor via SPRILA Advies. De hoogte van het subsidiebedrag is 50% van de advieskosten van een externe adviseur, met een maximaal bedrag van € 3.500.

Laadinfrastructuur op publiek toegankelijke locatie

Ook is er nog de Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer (SPULA) voor de aanleg van publiek toegankelijke laadlocaties. Deze regeling draait om zware elektrische voertuigen, zoals vrachtauto’s of bussen en geldt alleen voor aanvragen waarbij het subsidiebedrag hoger ligt dan € 25.000. Aanvragen van de SPULA is mogelijk vanaf 1 oktober 2024.