Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Oproep aan kabinet: maak duur­zaam­heids­beleid eenvoudiger
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op om de duur­zaam­heids­verplich­tingen voor het mkb te vereenvoudigen. Ze willen dat kleine bedrijven dezelfde voordelen krijgen als huishoudens voor zonnepanelen en isolatiemaatregelen. Ze zijn wel blij dat de minister extra geld uittrekt voor het MKB Duurzaamheidkrediet.

|

27 mei 2024

De oproep van de ondernemersorganisaties is een reactie op de voortgangsbrief over de verduurzaming in het mkb, die minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) half mei naar de Tweede Kamer had gestuurd. VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de overheid haar duurzaamheidsbeleid beter moet afstemmen op de schaal en de mogelijkheden van het mkb. Ook moeten de randvoorwaarden op orde zijn, zoals oplossingen voor het volle elektriciteitsnet en toegang tot duurzame warmte.

Regelingen versimpelen

Op dit moment houden vijf verschillende ministeries zich bezig met de overheidsondersteuning voor verduurzaming van het mkb. Er zijn tientallen regelingen, die elkaar soms overlappen of met elkaar concurreren. Daarom stellen VNO-NCW en MKB-Nederland aan de minister de volgende versimpelingen voor:

  • specifieke regelingen voor het mkb zoveel mogelijk samenbrengen onder de VEKI en de MIA/EIA/VAMIL;
  • verduurzamingsverplichtingen vereenvoudigen door alleen vast te houden aan de energiebesparingplicht (label C in 2030), waarbij ondernemers zelf mogen bepalen hoe ze die halen.

Subsidie voor zonnepanelen

De mogelijkheid voor gemeenten om bedrijven te verplichten om zonnepanelen op hun dak te plaatsen, is voorlopig van tafel. Om te voldoen aan de energiebesparingsplicht is het sowieso nodig om zonnepanelen te hebben, dus zo’n extra verplichting vanuit de gemeenten is overbodig. Wel vinden VNO-NCW en MKB-Nederland het belangrijk dat ook het mkb subsidie voor zonnepanelen kan krijgen. Het kabinet heeft nu €150 miljoen uit het Klimaatfonds gereserveerd voor de ondersteuning van kleine bedrijven.

Wijkaanpak voor isolatie

De ondernemersorganisaties willen ook dat kleine bedrijven worden meegenomen in de gemeentelijke wijkaanpak voor woningisolatie. Kleine bedrijven zijn qua energieverbruik en -kosten namelijk vergelijkbaar met huishoudens. Vanuit het Nationaal Isolatieprogramma zou voldoende geld beschikbaar moeten zijn om ook bedrijven in deze aanpak mee te nemen.

Duurzaamheidskrediet voor mkb

Omdat het voor ondernemers vaak lastig is om bij de gebruikelijke kredietverstrekkers een lening te krijgen voor duurzaamheidsinvesteringen, ondersteunt de overheid het MKB Duurzaamheidkrediet van Qredits, de sociale kredietverstrekker van microfinancieringen. Per 1 juli trekt de minister van EZK daar extra geld voor uit, wat VNO-NCW en MKB-Nederland natuurlijk toejuichen.