|
De handreiking is onlangs gepresenteerd als sluitstuk van een onderzoekstraject van meerdere jaren, waar experts, wetenschappers en ruim 80 commissarissen en bestuurders aan hebben gewerkt.
Aanleiding voor het project is het gesignaleerde ‘ongemak’ in bestuurskamers. Want bij de omschakeling naar een meer duurzame economie ligt er een belangrijke rol voor de besturen van ondernemingen. Ook bijvoorbeeld de Europese CSRD-richtlijn draagt grotere en beursgenoteerde ondernemingen op om te rapporteren over hun prestaties op het gebied van ‘goed bestuur’ (artikel). Daarbij gaat het onder meer over ethisch handelen, corruptie voorkomen en een uitlegbaar beloningsbeleid.
Bestuurders voelen verantwoordelijkheid voor verduurzaming. Maar tegelijkertijd gaat het in bestuurskamers ook vaak over ‘traditionele’ zaken als omzetgroei, winstmarges, voldoen aan regelgeving en controle. Bestuurders kunnen daardoor ongemak ervaren tussen hun persoonlijke idealen en de (zakelijke) belangen van de organisatie, zo is eerder gesignaleerd in het project Verdiepte governance. Bovendien zou dit bestuurders kunnen remmen om de benodigde besluiten te nemen die de transitie naar een duurzame economie inzetten.
Om bestuurders handvatten te geven om met dit spanningsveld om te gaan, zijn er dus zeven good practices gepresenteerd. Namelijk deze (inclusief de uitleg van de opstellers):
De handreiking spoort bestuurders dus aan om meer vanuit de eigen binnenwereld te redeneren. Dat moet ook helpen om binnen de bestuurskamer te navigeren tussen ‘menswaardigheid, duurzaamheid, haalbaarheid en betaalbaarheid’ én de spanning tussen die thema’s. ‘Niet regels en structuren staan centraal, maar morele moed, menselijke ontwikkeling en verbinding’, aldus hoogleraar leiderschapsethiek Patrick Nullens (Universiteit voor Humanistiek), die heeft meegewerkt aan het project. ‘Zo maken we de transitie naar duurzame en rechtvaardige organisaties mogelijk.’
Duurzaamheid in Bedrijf is een onderdeel van Rendement Uitgeverij.
Conradstraat 18
Unit E2.172
3013 AP Rotterdam
info@duurzaamheidinbedrijf.nl
010 – 24 33 9 33
KVK: 27181487
IBAN: NL24 INGB 0006 4159 44
BTW: NL 8079.64.712.B.01
Copyright Rendement Uitgeverij B.V., alle rechten voorbehouden, geen tekst- en datamining.
Gebruik van deze site betekent dat u onze algemene voorwaarden en ons privacy statement accepteert.