Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Openstellings­ronde SDE++ start op dins­dag 10 sep­tember
Bedrijven en non-profitorganisaties kunnen van dinsdag 10 september tot en met donderdag 10 oktober 2024 weer de SDE++ aanvragen. SDE++ staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie. De subsidieregeling is bedoeld voor grootschalige innovatieprojecten om hernieuwbare energie op te wekken of de CO2-uitstoot flink te verminderen.

|

2 september 2024

De SDE++-regeling is bedoeld voor projecten op het gebied van innovatie. SDE++ is de belangrijkste subsidieregeling van de rijksoverheid voor het stimuleren van duurzame energie. De regeling moet ertoe leiden dat minder CO2 wordt uitgestoten bij organisaties en (non-profit)instellingen.
De SDE++-subsidie is bedoeld voor innovatieve projecten die hernieuwbare (duurzame) energie produceren of CO2-verminderende  technieken toepassen. Net als vorig jaar is er apart budget voor technieken die lagetemperatuurwarmte, hogetemperatuurwarmte en moleculen (groengas en waterstof) produceren. Deze technieken zijn nu nog minder rendabel, maar op de lange termijn wel belangrijk voor verdere verduurzaming. Voor elk van deze technieken is € 1 miljard gereserveerd.

Wijzigingen SDE++ in 2024

Er zijn dit jaar wel een paar veranderingen in de SDE++. Zo is er minder subsidie bij hoge winst op zonnepanelen of windmolens, zie ook veranderingen in SDE++  op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ook komen er meer technieken in aanmerking voor subsidie.
Omdat sommige wijzigingen best ingrijpend zijn en de SDE++ een complexe regeling is, geeft de RVO extra uitleg. Ondernemers kunnen hun project voorbespreken met een adviseur van de RVO. Op de aanvraagpagina van de SDE++ staat binnenkort een formulier waarmee zij een gesprek kunnen aanvragen. Er komt ook een aparte pagina met uitleg over de verrekening van overwinsten.

Meer subsidie dan in 2023

In de aanvraagronde 2024 is er € 11,5 miljard beschikbaar voor energie-opwek en CO2-vermindering door bedrijven. Dat is € 3,5 miljard meer dan vorig jaar. Bedrijven en non-profitorganisaties kunnen de SDE++ dit jaar vanaf 10 september aanvragen bij de RVO. Op 10 oktober sluit de aanvraagronde weer. Als ondernemers het volledige budget aanvragen en alle projecten realiseren, levert dit naar verwachting een CO2-besparing op van ongeveer 4,7 megaton in 2030.