Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Oproep aan kabinet: pak door met helder klimaat­beleid
De Maatschappelijke Alliantie roept het kabinet op om werk te maken van een stabiel en realistisch klimaatbeleid. Het kabinet buigt zich momenteel over extra maatregelen om de klimaatdoelen te halen, zoals afgesproken in het regeerakkoord. In een brief aan premier Schoof benadrukt de Alliantie dat verduurzaming niet beschouwd moet worden als struikelblok, maar juist essentieel is voor onze economie en werkgelegenheid. Slim klimaat-, energie- en industriebeleid kan Nederland verduurzamen én tegelijkertijd ons verdienvermogen versterken.

|

13 februari 2025

De Maatschappelijke Alliantie is een brede groep die bestaat uit onder meer werknemers- en werkgeversorganisaties, milieuorganisaties, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, en netbeheerders. Tijdens de formatie vroeg de Alliantie aandacht voor het belang van stabiel, voorspelbaar en toereikend overheidsbeleid op het terrein van klimaat en energie. Ook nu wijst de Alliantie erop dat duidelijke keuzes en investeringen nodig zijn om te voorkomen dat Nederland achterblijft op de internationale markt.

Organisaties lopen tegen obstakels aan

Veel organisaties hebben al geïnvesteerd in duurzame energie, circulaire producten en energiebesparing. Toch lopen ze nog tegen obstakels aan – die de overheid zou kunnen wegnemen. Zo vormt netcongestie een flinke hindernis voor bedrijven en gemeenten die willen verduurzamen. En de hoge energie- en nettarieven zetten Nederlandse bedrijven op achterstand ten opzichte van buitenlandse concurrenten. Dat remt innovatie en groei. De Alliantie vraagt daarom om snelle investeringen in onze energie-infrastructuur.

De zekerheid om door te gaan

De Alliantie heeft een lijst opgesteld van plannen en investeringen die onderdeel zouden moeten worden van het overheidsbeleid. De rode draad daarin is om voorwaarden te scheppen die bedrijven en burgers de zekerheid geeft door te gaan met duurzame initiatieven:

  •  Zet de klimaat- en energietransitie voort en investeer in duurzaam verdienvermogen om onze internationale concurrentiepositie te verstevigen.
  • Stimuleer de vraag naar duurzaam gemaakte producten.
  • Zorg ervoor dat Nederland goed verbonden is met andere Noordwest-Europese landen, zodat we voldoende duurzame energie kunnen uitwisselen en niet afhankelijk zijn van andere landen.
  • Maak duidelijke keuzes over o.a. nettarieven, zodat onze maakindustrie niet meer hoeft te betalen dan de concurrentie in het buitenland.
  • Zorg dat alle Nederlanders, ook mensen met een kleine portemonnee, toegang hebben tot duurzame energie en energiebesparing.
  • Maak werk van het opschalen en versnellen van investeringen in de energie-infrastructuur, het ontsluiten van duurzame bronnen, de aanpak van de stikstofimpasse, en onorthodoxe maatregelen tegen netcongestie. En versterk daarbij meteen ook natuur en landschap.
  • Bied boeren en tuinders zekerheid wanneer zij willen verduurzamen. Langjarige afspraken en een stabiel investeringsklimaat zijn daarvoor noodzakelijk.
  • Stimuleer duurzaam reizen en eten. Blijf focussen op energiebesparing voor een betaalbare energierekening en minder netcongestie.
  • Zorg voor voldoende uitvoeringskracht bij overheden en netbeheerders, en realisatiekracht in de samenleving en de markt. Duidelijke regels, financiële ondersteuning en beprijzing zijn nodig om de uitvoering te versimpelen en te versnellen.

De bron van toekomstige welvaart

De boodschap is duidelijk: niets doen is geen optie. Nederland kan volgens de Maatschappelijke Alliantie alleen concurrerend blijven als we nu doorzetten op klimaatbeleid. Als we een rol pakken als kennisland en aanjager van duurzame technologie en innovatie, kan dat de bron zijn van onze toekomstige welvaart. Klimaatbeleid biedt kansen, maar dan moeten er wel duidelijk beleid komen.