Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Plastic­sector wil steun van kabinet voor circu­lair plastic
Plastic en duurzaamheid: hoe gaat dat samen? Door plastic circulair te maken, vinden de partijen die zich bezighouden met de productie, verwerking en recycling van plastic. Zij willen dat nieuwe producten vaker van gebruikt plastic worden gemaakt. Maar de markt voor circulair plastic kan niet concurreren met goedkoop, nieuw plastic uit China en Amerika. Daarom vraagt de plasticsector het kabinet nu om een Circulair Plastic Akkoord.

|

12 december 2024

De consumptie van plastic stijgt, maar Europa verliest terrein in de wereldwijde productie. Sinds 2006 is het Europese marktaandeel bijna gehalveerd: van 22 naar 12 procent. China en Amerika produceren steeds meer plastic, terwijl hier de productie daalt en veel recyclingbedrijven moeten sluiten.

Miljarden investeren

Volgens de Nederlandse plasticsector komt dat door het huidige beleid: een plasticnormering en -heffing zouden ervoor zorgen dat de plasticketen verzwakt, terwijl juist nu investeringen nodig zijn. De plasticbedrijven zeggen dat ze klaar staan om miljarden te besteden aan innovatie en technologie om plastic circulair te produceren, sorteren, recyclen en verwerken – maar dan moet de overheid de sector wel helpen.

Strategische autonomie

Daarom vragen de Federatie Nederlandse Rubber– en Kunststofindustrie (NRK), Plastics Europe, Vereniging Afvalbedrijven (VA), Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) en VNO-NCW in een gezamenlijke petitie om een Circulair Plastic Akkoord met alle betrokken ministeries en spelers in de keten.

Ze pleiten voor afspraken op Europees niveau over het toepassen van in Europa geproduceerd circulair plastic. Verdere toename van import van buiten Europa moet voorkomen worden. Daarmee wordt Europa’s strategische autonomie versterkt.

Betere randvoorwaarden

Ondertussen wil de sector in Nederland betere randvoorwaarden om meer grondstoffen uit afval te kunnen halen, snellere vergunningverlening, en steun voor nieuwe recyclingtechnologieën. De plasticbedrijven geven aan dat ze op deze manier kunnen zorgen voor een versnelling van de circulaire samenleving, een reductie van de Nederlandse CO2-uitstoot, en duurzame en toekomstbestendige productieketens voor plastic.