Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Uitstoot­risico bij hele levens­duur product
Niet alleen bij het maken van een product kunnen stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor mens en milieu, ook als het product in gebruik is genomen. Denk aan coatings, inkten en verven. TNO heeft een tool ontwikkeld die kan inschatten wat het risico is van het vrijkomen van gevaarlijke stoffen naar het milieu gedurende de hele levenscyclus van een product.

|

5 september 2024

Bij het maken van producten kunnen in elke fase van de ontwikkeling ervan gevaarlijke stoffen vrijkomen, die schade kunnen toebrengen aan de gezondheid van werknemers en aan het milieu. Ook nadat een product op de markt is gebracht en in gebruik is genomen, kan het nog lange tijd schadelijke stoffen uitstoten of afgeven.
TNO ontwikkelde een tool die de uitstoot en het vrijkomen van (gevaarlijke) stoffen in elke fase kan inschatten. Met deze zogenoemde HotSpot Scan (HSS) kunnen productontwikkelaars dit voor de hele levenscyclus van een product in kaart brengen. De input hiervoor bestaat uit eenvoudige en gemakkelijk beschikbare informatie over de fysisch-chemische eigenschappen van het product.

Diverse producten en sectoren

Met een zogenoemde Safety and Sustainability by Design-aanpak kunnen productontwikkelaars de veiligheidsrisico’s van het product monitoren, vanaf de ontwerpfase tot het ter ziele gaan. Werkgevers kunnen deze informatie gebruiken om preventieve maatregelen te nemen om werknemers en het milieu te beschermen.
De HotSpot Scan is gebaseerd op kennis uit wetenschappelijke literatuur, informatie over risicovolle emissies in het milieu volgens EUSES (een model voor risicobeoordeling van stoffen die in Europa gemaakt worden), CEFIC-specifieke sectoren (European Chemical Industry Council) en op de richtlijn Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE).
De HSS kan worden gebruikt voor diverse productcategorieën, waaronder bouwchemicaliën, coatings, gewasbeschermingsmiddelen, inkten, oplosmiddelen en verven. De tool is via de site van TNO  (na registratie of inloggen) uit te proberen.