Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Trends in groenere arbeids­voor­waarden
Ook in arbeidsvoorwaardenland speelt verduurzaming een rol. Of het nu is vanwege de concurrentiestrijd op de arbeidsmarkt, omdat het HR-beleid moet passen bij de duurzame ambities van de onderneming of omdat het personeel erom vraagt. Op welke trends rondom groene arbeidsvoorwaarden en mobiliteit kunnen werkgevers inspringen?

|

12 mei 2025

Het verduurzamen van een onderneming kan eigenlijk niet zonder ook de arbeidsvoorwaarden en het mobiliteitsbeleid (artikel) onder de loep te nemen. Behoorlijk wat werkgevers zijn daarom al aan de slag met het vergroenen van het personeelsbeleid (artikel).

Groene arbeidsvoorwaarden én knelpunten

Eerder onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder 344 leden laat zien dat 81% van hen al een duurzaam mobiliteitsbeleid aanbiedt. Ook een vegetarische of biologische lunch in de bedrijfskantine en verlofdagen voor vrijwilligerswerk worden wel genoemd als onderdeel van nieuwe duurzamere arbeidsvoorwaarden.

Tegelijkertijd zien de ondervraagde werkgevers nog wel obstakels om verdere verduurzamingsslagen te maken. Daarbij wordt de beperkte ruimte in de zogeheten werkkostenregeling (WKR) het vaakst genoemd. Via de ‘vrije ruimte’ van de WKR is een deel van de verstrekkingen en vergoedingen aan werknemers belastingvrij. Verder noemen werkgevers als obstakels nog de zorgen over hoge kosten en weerstand bij het personeel om ‘verworven’ rechten te veranderen.

Trends in duurzamer mobiliteitsbeleid

Ondanks de knelpunten staan groene arbeidsvoorwaarden nadrukkelijk op de agenda in het bedrijfsleven. In een nieuw rapport zetten AWVN, &Morgen en Reisbalans de trends op een rij, zodat werkgevers inspiratie kunnen opdoen bij wat andere ondernemingen al doen. Hieronder enkele gesignaleerde ontwikkelingen op het gebied van groene mobiliteit:

  1. Groener reizen beter belonen: bijvoorbeeld een hogere kilometervergoeding voor ritten met een elektrische auto, de fiets of het openbaar vervoer (OV) dan voor een benzineauto.
  2. Focus op de fiets: denk aan de mogelijkheid om met fiscaal voordeel een fiets te kunnen kopen. Of een spaarprogramma waarbij werknemers met fietskilometers punten sparen die ze kunnen inwisselen voor cadeaus.
  3. OV aantrekkelijker maken: een OV-abonnement vergoeden, of een abonnement voor de eerste klas in de trein vergoeden als de werknemer daar kan werken.
  4. Elektrisch vervoer: organisaties zetten in op een volledig elektrisch wagenpark (artikel), al kan de laadinfrastructuur wel een knelpunt zijn.
  5. Hybride werken: werknemers thuiswerken en op kantoor werken makkelijker laten combineren, bijvoorbeeld door een thuiswerkvergoeding, flexibele werktijden en -dagen en een vergoeding voor de inrichting van de thuiswerkplek.

 

Het volledige rapport met meer praktijkvoorbeelden is (na het achterlaten van je e-mailadres) hier te downloaden.