Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Vaker op de fiets naar het werk
Werknemers nemen steeds vaker de fiets voor hun woon-werkverkeer, blijkt uit onderzoek van mobiliteitsspecialist Shuttel. Het aantal uitgekeerde kilometervergoedingen voor het gebruik van de fiets is in een jaar tijd zelfs verdubbeld. Werkgevers kunnen het gebruik van de fiets door werknemers op verschillende manieren faciliteren en stimuleren.

|

13 juni 2024

Werkgevers doen er goed aan om het gebruik van de fiets voor het woon-werkverkeer te stimuleren. Fietsen biedt namelijk zowel werkgever als werknemer belangrijke voordelen. Fietsen is niet alleen goed voor de gezondheid van werknemers, de fiets is ook een duurzaam alternatief voor de auto of het OV.

Bovendien biedt de werkgever met een hogere kilometervergoeding voor werknemers die met de fiets naar het werk komen (‘fietsforenzen’) een groene arbeidsvoorwaarde aan, iets wat veel (potentiële) werknemers aanspreekt. Met groene arbeidsvoorwaarden kun je je profileren als duurzame en aantrekkelijke werkgever (artikel). Dat geeft je een streepje voor op de krappe arbeidsmarkt.

Fietsen faciliteren en stimuleren

Werkgevers hebben dus goede redenen om de fiets voor het woon-werkverkeer te stimuleren. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • werknemers een fiets van de zaak (toolbox) aanbieden;
  • leenfietsen beschikbaar stellen voor werknemers;
  • fietsforenzen een hogere kilometervergoeding (infographic) geven dan werknemers die met de auto naar het werk komen;
  • voorzieningen voor fietsforenzen, zoals een afgesloten fietsenstalling, douches en kleedruimtes op het werk;
  • extra services aanbieden, zoals hulp bij pech onderweg;
  • werknemers motiveren om vaker de fiets te pakken, bijvoorbeeld door er een wedstrijdelement aan te koppelen;
  • een gezonde leefstijl bij werknemers stimuleren, bijvoorbeeld door het aanbieden van een bedrijfssportabonnement en coaching.

 

Goede communicatie en duidelijke afspraken

Het is ook van belang dat de werkgever de boodschap goed uitdraagt. Zorg dus voor goede communicatie over de verschillende fietsfaciliteiten die de organisatie werknemers biedt en benoem de voordelen van fietsen naar het werk. Maak daarnaast duidelijke afspraken met werknemers die gebruik maken van de fietsvoorzieningen en leg deze schriftelijk vast.