Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Wensen­lijst voor 2025: een duur­zamere werk­gever
Een belangrijk deel van de werknemers vindt dat hun werkgever nog wel wat harder mag lopen op het gebied van duurzaamheid, blijkt uit het jaarlijkse Nieuwjaarsonderzoek van pensioenaanbieder BeFrank. Waterbesparing, afvalvermindering en een duurzamere kantoorinrichting mogen wat werknemers betreft op de prioriteitenlijst.

|

9 januari 2025

Voor het Nieuwjaarsonderzoek ondervroeg BeFrank ruim duizend werknemers in loondienst van 25 jaar of ouder over duurzaamheid. Ruim 43% van de werknemers geeft hierin aan dat zij het ‘essentieel’ vinden dat de werkgever de komende 5 jaar meer prioriteit geeft aan duurzame initiatieven. Tegelijkertijd vindt ruim 17% dat (totaal) niet van belang.

Duurzaamheid op de werkvloer

In de resultaten valt op dat er zeker een groep is die hier veel belang aan hecht, maar er is óók een grote groep die er neutraal tegenover staat, of duurzaamheid op de werkvloer (helemaal) niet belangrijk vindt. Zo is 44,8% het eens of helemaal eens met de stelling ‘ik vind het belangrijk dat de organisatie waar ik werk duurzaam is’. Maar bij deze stelling heeft ook 35,6% ‘neutraal’ aangevinkt en 15,4% is het er niet of helemaal niet mee eens.

Invloed op werktevredenheid?

Een soortgelijke verdeeldheid is te zien bij de vraag of duurzame initiatieven van de werkgever een positieve invloed hebben op de werktevredenheid (artikel). Van de ondervraagden vindt 32% van wel, maar ruim 41% is neutraal, en voor ruim 18% hebben die initiatieven geen positieve invloed op hun tevredenheid. Een groot deel van de werknemers heeft ook geen voornemen om hun werkplek nog duurzamer te maken. En bij de groep die wél zulke voornemens heeft staat ‘bewuster zijn van verspilling’ bovenaan de lijst. Daarna volgen ‘minder printen’, ‘wegwerpplastic verminderen’ en ‘mijn afval scheiden’.

Betrokkenheid werknemers

Aangezien er voor werkgevers toch wel werk aan de winkel is bij het verduurzamen van de bedrijfsvoering, mag er dus best wat extra aandacht zijn voor duurzaam draagvlak op de werkvloer (artikel). Momenteel vindt een nipte meerderheid (50,2%) van de ondervraagden dat de werkgever zich voldoende richt op duurzaamheid, terwijl 49% ervan overtuigd is dat verduurzaming op lange termijn financieel voordelig zal uitpakken voor de organisatie.

Papier, water en energie besparen

Verder is er aan werknemers gevraagd welke groene slagen werkgevers nu al slaan. Daarbij worden deze vijf acties het vaakst genoemd:

  1. papierbesparing, bijvoorbeeld via digitale documenten (46,3%);
  2. energiebesparende maatregelen (37,5%);
  3. afvalvermindering en afvalbeheer (36,3%);
  4. gebruik van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen (25,2%);
  5. recyclingprogramma’s (24,5%).

 

Ook is gevraagd met welke duurzame zaken de werkgever wat de werknemers betreft aan de slag moet dit jaar. Op die vraag antwoordt ruim 47% dat er geen nieuwe initiatieven nodig zijn, maar los daarvan worden deze vijf acties het vaakst genoemd:

  1. waterbesparende maatregelen, bijvoorbeeld met kranen en toiletten (14,0%);
  2. afvalvermindering en afvalbeheer (11,7%);
  3. energiebesparende maatregelen (10,8%);
  4. groene kantoorinrichting, met duurzame materialen (10,8%);
  5. duurzame inkoop, bij leveranciers met duurzame praktijken (10,6%).

 

Alle resultaten van het onderzoek kun je hier downloaden als pdf.