|
Sinds de coronapandemie wordt er aanzienlijk minder zakelijk gevlogen. Bedrijven die hun zakelijke vliegemissies rapporteren, lieten tussen 2019 en 2023 gemiddeld een daling van 36% in CO₂-uitstoot zien. Dit blijkt uit de Ranglijst Zakelijk Vliegen (pdf), die Natuur & Milieu vorige week publiceerde.
Hoewel deze daling positief is, is verdere inzet nog steeds nodig. In 2024 is het vliegverkeer namelijk weer toegenomen. Het is nog niet duidelijk of deze stijging komt door zakelijke reizen of door privévluchten, maar Natuur & Milieu waarschuwt dat de eerdere winst weer snel teniet kan worden gedaan als actief beleid uitblijft.
Er zijn duidelijke verschillen tussen sectoren. In het algemeen boeken de sectoren consultancy, finance en ingenieursbureaus goede resultaten in het terugdringen van hun CO2-uitstoot, maar de industrie en bouw & offshore blijven achter. In deze sectoren wordt relatief veel gevlogen en valt er dus nog veel winst te behalen.
Organisaties die hun vlieguitstoot wél succesvol verlagen, doen dat meestal door:
Bedrijven met duidelijke doelstellingen behalen een reductie van gemiddeld 48%, tegenover 28% bij bedrijven die hier geen concrete doelen voor hebben gesteld.
Hoe ziet zo’n concreet reisbeleid er in de praktijk uit? Mogelijke maatregelen zijn:
Organisaties die hun reisbeleid verduurzamen, dragen niet alleen bij aan klimaatdoelen, maar onderscheiden zich ook als toekomstgericht en verantwoordelijk werkgever. Reden te meer om blijvende aandacht te geven aan duurzame mobiliteitskeuzes.
Duurzaamheid in Bedrijf is een onderdeel van Rendement Uitgeverij.
Conradstraat 18
Unit E2.172
3013 AP Rotterdam
info@duurzaamheidinbedrijf.nl
010 – 24 33 9 33
KVK: 27181487
IBAN: NL24 INGB 0006 4159 44
BTW: NL 8079.64.712.B.01
Copyright Rendement Uitgeverij B.V., alle rechten voorbehouden, geen tekst- en datamining.
Gebruik van deze site betekent dat u onze algemene voorwaarden en ons privacy statement accepteert.