Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zakelijk vliegen neemt af, maar inzet blijft nodig
De CO₂-uitstoot door zakelijke vliegreizen daalde flink tussen 2019 en 2023. Toch is er bij veel organisaties nog ruimte voor verbetering. Dat blijkt uit de Ranglijst Zakelijk Vliegen van milieuorganisatie Natuur & Milieu. Met name het stellen van reductiedoelen en het concreet aanpassen van reisbeleid blijken bepalend voor blijvend succes.

|

10 april 2025

Sinds de coronapandemie wordt er aanzienlijk minder zakelijk gevlogen. Bedrijven die hun zakelijke vliegemissies rapporteren, lieten tussen 2019 en 2023 gemiddeld een daling van 36% in CO₂-uitstoot zien. Dit blijkt uit de Ranglijst Zakelijk Vliegen (pdf), die Natuur & Milieu vorige week publiceerde.

Hoewel deze daling positief is, is verdere inzet nog steeds nodig. In 2024 is het vliegverkeer namelijk weer toegenomen. Het is nog niet duidelijk of deze stijging komt door zakelijke reizen of door privévluchten, maar Natuur & Milieu waarschuwt dat de eerdere winst weer snel teniet kan worden gedaan als actief beleid uitblijft.

Verschillen tussen sectoren

Er zijn duidelijke verschillen tussen sectoren. In het algemeen boeken de sectoren consultancy, finance en ingenieursbureaus goede resultaten in het terugdringen van hun CO2-uitstoot, maar de industrie en bouw & offshore blijven achter. In deze sectoren wordt relatief veel gevlogen en valt er dus nog veel winst te behalen.

Succesfactoren voor verlagen ‘vlieguitstoot’

Organisaties die hun vlieguitstoot wél succesvol verlagen, doen dat meestal door:

  • heldere reductiedoelen voor zakelijke vluchten;
  • transparante rapportage;
  • een actief en concreet reisbeleid dat medewerkers helpt om duurzamer te reizen.

 

Bedrijven met duidelijke doelstellingen behalen een reductie van gemiddeld 48%, tegenover 28% bij bedrijven die hier geen concrete doelen voor hebben gesteld.

Praktische handvatten

Hoe ziet zo’n concreet reisbeleid er in de praktijk uit? Mogelijke maatregelen zijn:

  • Digital first: Maak videovergaderen de standaard voor overleggen, zeker als de reistijd of -afstand hoog is.
  • CO₂-budget per medewerker of afdeling: Dit maakt emissies inzichtelijk en stimuleert het maken van bewuste keuzes.
  • Strikte vliegrichtlijnen: Sta vliegen alleen toe voor afspraken waarbij fysieke aanwezigheid essentieel is én alternatieven onpraktisch zijn.
  • Trein als voorkeursoptie: Sta vliegen bijvoorbeeld alleen toe als het reizen met ander vervoer langer dan 6 of 8 uur duurt.

 

Organisaties die hun reisbeleid verduurzamen, dragen niet alleen bij aan klimaatdoelen, maar onderscheiden zich ook als toekomstgericht en verantwoordelijk werkgever. Reden te meer om blijvende aandacht te geven aan duurzame mobiliteitskeuzes.