Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zonnepanelen vergoeden of ver­strekken met WKR
Misschien wil een werknemer verduurzamen en thuis zonnepanelen laten plaatsen. Een werkgever kan ervoor kiezen om dit aan te moedigen en de werknemer een financieel steuntje in de rug te geven. Maar wat zijn precies de mogelijkheden?

|

16 september 2024

Of een werknemer nu veel elektriciteit verbruikt door het opladen van een elektrische auto van de zaak, doordat hij veel thuiswerkt of om andere redenen, het kan zijn dat hij zijn energiekosten wil verminderen. Als een werknemer zonnepanelen (artikel) koopt of huurt en de werkgever deze wil verstrekken of vergoeden, kan dat. De mogelijkheden om dit onbelast te doen zijn echter beperkt.

Gebruik vrije ruimte WKR

Er geldt geen gerichte vrijstelling voor zonnepanelen. Wel kan de werkgever kiezen om gebruik te maken van de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling (WKR). Hij moet daarvoor de vergoeding of verstrekking aanwijzen als eindheffingsloon en ten laste brengen van de vrije ruimte. Let wel op dat die niet meer dan 30% mag afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is.
Tot een totaalbedrag van € 2.400 per werknemer per jaar is dit in ieder geval geen probleem. Bij een hoger bedrag kan de Belastingdienst de aanwijzing als eindheffingsloon ongebruikelijk vinden. Of € 2.400 voldoende is voor de koop en plaatsing van zonnepanelen, is alleen wel de vraag.

Laadpaal voor opladen auto van de zaak

Laat een werknemer zonnepanelen plaatsen omdat de werkgever hem een elektrische auto van de zaak ter beschikking stelt en hij hiervoor via een laadpaal veel stroom verbruikt? In dat geval kan de werkgever de elektriciteitskosten voor het opladen van de auto en de kosten voor het plaatsen van de laadpaal onbelast vergoeden. Het onbelast vergoeden of verstrekken van de zonnepanelen moet echter nog steeds via de vrije ruimte.