Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Verduurzamen met financiële en fiscale steun
Het verduurzamen van de bedrijfsvoering is voordelig voor het milieu, maar kost ook geld. Uiteraard hebben ondernemers louter nobele redenen voor de vergroening, maar wat financiële hulp is welkom. En die geeft de overheid ook, onder meer als subsidie of als belastingvoordelen. Een overzicht van de mogelijkheden.

|

6 juni 2024

Hoewel veel ondernemers bezig zijn met verduurzamen omdat zij dit zelf belangrijk vinden of omdat klanten erom vragen, is het een feit dat je éérst moet investeren. Dat gebeurde in 2023 volop. Onder meer in zonnepanelen, isolatie of elektrisch vervoer. Om de drempel voor investeringen te verlagen, heeft de overheid verschillende potjes.

Drie categorieën komen in dit artikel in vogelvlucht aan bod: fiscale voordelen, subsidies en hulp bij financiering. Overigens kan het zeker ook lonen om bij je eigen gemeente te informeren naar mogelijke lokale subsidies!

Belastingaftrek bij milieuvriendelijke investering

Om ondernemers die investeren fiscaal een steuntje in de rug te geven, is er de investeringsaftrek. Daarmee mogen ondernemingen een deel van het investeringsbedrag in mindering brengen op hun winst, waardoor zij minder belasting betalen.

Allereerst is er de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), die toepasbaar is voor elke investering in bedrijfsmiddelen – bijvoorbeeld machines of installaties – waarmee minstens € 2.801 (2024) gemoeid is. Nog interessanter wordt het als je de KIA kunt combineren met de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de zogeheten Vamil-regeling.

De MIA geeft namelijk nog een extra belastingkorting, die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. En met de Vamil-regeling kan je onderneming versneld afschrijven op de investering. Dat drukt de winst, en daarmee ook de belastingrekening.

MIA voor technieken en producten op Milieulijst

Eén van de voorwaarden voor de MIA is dat het bedrijfsmiddel waarin je investeert op de zogeheten Milieulijst moet staan. Deze Milieulijst (pdf) wordt jaarlijks gewijzigd. En het moet gezegd dat voor de hand liggende milieu-investeringen als elektrische personenauto’s en laadpalen de afgelopen jaren juist van de Milieulijst zijn afgevoerd. Niettemin weten ondernemers de MIA volgens uitvoerder RVO goed te vinden, bijvoorbeeld voor investeringen in recyclingapparatuur en elektrische bestelauto’s.

Let op dat je de investering moet melden bij de RVO. Dit moet binnen drie maanden nadat de verplichting tot koop is aangegaan gebeuren. Onder voorwaarden mag je hier ook bepaalde kosten bij rekenen, zoals transportkosten, notariskosten of montagekosten. Onderhoudskosten tellen niet mee. Vervolgens kan je onderneming de investeringsaftrek toepassen in de belastingaangifte.

Investeringsaftrek voor energiebesparing

Bedrijven kunnen de KIA ook combineren met een andere bijzondere regeling, namelijk de energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA is bedoeld voor investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Die moeten op de Energielijst (pdf) staan. Met de EIA kun je tot 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Een combinatie van de KIA met de MIA én de EIA mag overigens niet, je moet kiezen welke investeringsaftrek je gebruikt.

Overigens kun je de Energielijst en de Milieulijst misschien ook gebruiken als inspiratie voor het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Wil je bijvoorbeeld het pand gepland gaan verbouwen, dan loont het om eens te grasduinen in de lijsten, om te zien welke duurzame technieken of producten je kunt gebruiken.

Voorbeeld: financieel voordeel bij zonnepanelen

Ter illustratie van de mogelijkheden een voorbeeld. Een verduurzamingsmaatregel die veel ondernemers met een bedrijfspand nemen, is zonnepanelen installeren. Zonnepanelen staan in 2024 inderdaad op de Energielijst. Voor deze investering kun je dus de EIA aanvragen (en mogelijk ook de KIA), als je tenminste voor meer dan € 2.500 investeert én een kleinverbruikersaansluiting hebt.

Verder kun je voor de zakelijke aanschaf van de zonnepanelen 21% BTW terugvragen in de BTW-aangifte (tenzij de zonnepanelen geïntegreerd zijn in het dak en dus ook als dakbedekking dienen, dan werkt de BTW-aftrek anders). Als je veel zonnepanelen op het dak van het pand legt, kun je ook in aanmerking komen voor de subsidie SDE++ (zie verderop). Maar als je die subsidie krijgt, mag je de EIA niet toepassen.

Subsidies bij verduurzaming bedrijfsvoering

Naast fiscaal voordeel biedt de overheid ook de helpende hand in de vorm van subsidies. Een regeling voor het mkb is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Daarmee kunnen ondernemers subsidie krijgen voor het installeren van een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler of een kleinschalige installatie voor windenergie. Eerder was er ook ISDE-subsidie voor zonnepanelen, maar dat is met ingang van 2024 niet meer het geval.

Voor de verschillende installaties gelden verschillende voorwaarden (te vinden op de site van uitvoerder RVO), maar in alle gevallen geldt dat je eerst subsidie moet aanvragen voordat je een koopovereenkomst sluit.

SDE++ voor groter project rond duurzame energie

Als je onderneming een grootschaliger project voor ogen heeft, kun je mogelijk een beroep doen op de SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie). Voor deze regeling is jaarlijks maar één aanvraagronde, nu vanaf 10 september 2024.

Ook is de aanvraagronde ingedeeld in fasen, afhankelijk van de verwachte vermindering van de CO2-uitstoot. Aanvragen van de SDE++ kost dus behoorlijk wat voorbereidingstijd, maar kan ook een langjarig voordeel opleveren. Subsidie uit de SDE++ loopt namelijk 12 tot 15 jaar dóór.

Wel gelden er dus flink wat voorwaarden. Zo is de eis voor zonnepanelen dat de installatie minstens 15.000 wattpiek (Wp) beslaat. Stel dat een zonnepaneel een vermogen (uitgedrukt in wattpiek) van 300 Wp heeft, dan moet je dus al minstens 50 panelen leggen om de SDE++ te kunnen gebruiken.

Subsidie bij de vergroening wagenpark

Als je overweegt om met de onderneming elektrisch te gaan rijden, is daar ook subsidie voor mogelijk. Voor volledig elektrische bestelauto’s is er de Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA). Onder voorwaarden kun je tot € 5.000 subsidie krijgen bij de aanschaf van zo’n bestelbus.

Je kunt de SEBA alleen dit jaar nog aanvragen, en het budget voor dit jaar is al een aardig eind op, dus het is zaak om er op tijd bij te zijn. Voor elektrische bestelauto’s kun je in 2024 overigens óók de MIA toepassen.

Speciaal voor elektrische trucks is er nog de Aanschafregeling Zero-emissie Trucks (afgekort AanZET). Maar het budget voor die regeling was eerder dit jaar al binnen drie dagen opgesoupeerd.

Hulp bij financiering van verduurzaming

Zoals eerder gezegd: verduurzaming kost de onderneming ook geld. Als je bijvoorbeeld bij de bank moet aankloppen voor een lening om de vergroening door te zetten, kan de overheid ook daarbij wat steun bieden. Zo is er een speciale ‘groene’ variant van de Borgstellingsregeling MKB-kredieten (BMKB), waarbij de overheid garant staat voor een deel van het bedrag van de lening. De financier heeft zo meer zekerheid dat hij het geld ook terugziet.

De BMKB-Groen is er speciaal voor investeringen in duurzame bedrijfsmiddelen of verduurzaming van bedrijfspanden. De borgstelling is hoger dan bij de reguliere BMKB.