Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Implementatie CSRD-richtlijn is een stap verder
De Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) schrijft voor dat ondernemingen uitgebreider moeten rapporteren over hun inzet om duurzaamheid te bevorderen. Alle Europese lidstaten moeten de CSRD-richtlijn implementeren in hun nationale wetgeving. In Nederland werd onlangs een nieuwe stap in dit traject gezet.

|

14 juni 2024

De implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (artikel) in de Nederlandse wetgeving is een stap verder. De ministerraad heeft namelijk ingestemd met een algemene maatregel van bestuur (AMvB) van minister Weerwind (Rechtsbescherming) en een wetsvoorstel van minister Van Wyenberg (Financiën), waarin de CSRD-richtlijn nader is uitgewerkt. Hierin staat onder meer dat de rapportageverplichting gefaseerd wordt ingevoerd en dat accountants de duurzaamheidsrapportages moeten gaan beoordelen.

Impact van onderneming op klimaat en vice versa

Met een uitgebreide duurzaamheidsrapportage in het jaarlijkse bestuursverslag moeten ondernemingen inzicht geven in de impact die zij hebben op bijvoorbeeld het klimaat, maar ook op de impact van het klimaat op de onderneming. Dit moet gebeuren aan de hand van standaarden die door de Europese Commissie zijn uitgevaardigd: de European Sustainability Reporting Standards, afgekort ESRS (artikel). Deze rapportagestandaarden zijn voor alle lidstaten gelijk.

Rapportageplicht gaat gefaseerd in

De komende jaren moeten steeds meer ondernemingen aan de CSRD-rapportageverplichting voldoen. De rapportageplicht gaat namelijk gefaseerd in, vanaf:

  • boekjaar 2024: grote organisaties van openbaar belang (banken, verzekeraars en beursvennootschappen) met meer dan 500 werknemers;
  • boekjaar 2025: overige grote ondernemingen;
  • boekjaar 2026: beursgenoteerde mkb-ondernemingen;
  • boekjaar 2028: niet-EU-ondernemingen met een omzet op de Europese markt groter dan €150 miljoen.

Accountants gaan verslag beoordelen

De EU-lidstaten kunnen zelf bepalen wie de duurzaamheidsrapportages mogen gaan beoordelen. Nederland kiest er vooralsnog voor dat alleen accountants(organisaties) dit mogen doen. Zij zullen in eerste instantie een verklaring met een beperkte mate van zekerheid afgeven, en mogelijk over enkele jaren met een redelijke mate van zekerheid. Om deze verklaringen af te mogen geven, moeten zij aan extra eisen voldoen.

Vervolg van de procedure

Het wetsvoorstel met regels voor accountants(organisaties) gaat nu voor advies naar de Raad van State en wordt later in de Tweede en Eerste Kamer behandeld. De AMvB met de rapportageverplichting gaat eerst naar de Tweede en Eerste Kamer en wordt daarna aan de Raad van State voorgelegd voor advies.