Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Laat de zon ook schijnen voor jouw bedrijf
Wie zijn bedrijf wil verduurzamen, komt al snel uit bij het zelf opwekken van groene energie. En even aangenomen dat je geen eigen windmolen, waterkrachtcentrale of aardwarmteput kwijt kunt, zijn zonnepanelen de meest logische optie. Alleen: waar moet je beginnen en waar moet je op letten als je je bedrijfspand wilt voorzien van zonnepanelen?

|

19 juni 2024

De voordelen van zonnepanelen voor bedrijven zijn vrij duidelijk: de onderneming zorgt zelf voor elektriciteit en het is een groene manier van energie opwekken. Maar wie zich gaat verdiepen in zakelijke zonnepanelen, kan ook al snel verdwalen in de overweldigende hoeveelheid informatie die er te vinden is over zonnestroom.

Het voert wat ver om dat allemaal te behandelen in dit artikel, daarom komen in vogelvlucht vooral deze aandachtspunten voor ondernemers aan de orde:

  • Wat brengen zonnepanelen op en hoeveel panelen moet ik hebben?
  • Hoe maak ik een keuze tussen verschillende zonnepanelen?
  • Welke vormen van financiering zijn er voor zonnestroom?
  • Kan ik fiscaal voordeel krijgen op zonnepanelen?
  • Hoe zit het met het zelf opslaan van zonne-energie?

 

Verder is dit artikel bedoeld voor ondernemers die zelf eigenaar zijn van hun bedrijfspand en dus ook zelf over het aanleggen van zonnepanelen gaan. Aandachtspunten voor huurders van bedrijfspanden of ondernemers zonder eigen dak komen in een later artikel aan de orde.

Omgevingsvergunning, verzekering en dak checken

Maar eerst nog een paar algemene checks. Zo kan het zijn dat je een omgevingsvergunning nodig hebt voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit is meestal niet het geval, maar het is wel zaak om dit na te gaan bij de gemeente.

Verder is het van belang om de verzekering van je bedrijfspand erop na te slaan. Zonnepanelen leggen kan namelijk invloed hebben op de premie van bijvoorbeeld de opstalverzekering. Ook stellen verzekeraars met het oog op schadepreventie vaak eisen aan de installatie en de installateur.

Tot slot zijn niet alle daken geschikt voor zonnepanelen, of zijn er extra versterkingen nodig om de installatie te kunnen dragen. Hoewel de algemene inschatting is dat de meeste bedrijfsdaken geschikt (te maken) zijn, zal dit toch per dak door een deskundige beoordeeld moeten worden.

Opbrengst van zonnepanelen gemeten in wattpiek

Is de basis in orde, dan rijst al snel de vraag hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Het antwoord hierop is afhankelijk van de mogelijke opbrengst op jouw dak en het verbruik van je onderneming. Daarbij zijn een aantal factoren van belang.

Het maximale vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek (wp). Inmiddels is een vermogen van 400 wp à 425 wp voor een standaardpaneel redelijk gangbaar. Uit dit cijfer kun je eigenlijk alleen aflezen wat een paneel oplevert in een testomgeving met een constante temperatuur en belichting. In de praktijk zal de opbrengst dus lager liggen.

Er zijn ook panelen verkrijgbaar met een lagere en een hogere wp. Een zonnepaneel met een lagere wp levert minder vermogen, maar is in de regel ook goedkoper.

Situatie op het dak ook van groot belang

Daarnaast is de opbrengst van je panelen afhankelijk van de situatie op het dak en uiteraard ook de grootte van het dak. Is het een plat dak of een schuin dak? En in dat laatste geval: wat is de hellingshoek? In welke richting liggen de panelen? Ligt een deel van het dak continu in de schaduw, vanwege bomen? Het zijn allemaal zaken die meewegen voor de opbrengst.

Zonnepanelen richting het zuiden leveren in het algemeen het meeste op. Maar om een idee te geven: bij panelen die in oostelijke of westelijke richting liggen kan de hellingshoek van het dak flink uitmaken. Een hellingshoek van 15% levert nu eenmaal meer op dan een hellingshoek van 45%.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Bij het selecteren van de zonnepanelen en de installateur zijn uiteraard de kosten van belang. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal kwam in november 2023 uit op een kostenplaatje van gemiddeld € 5.000 voor de installatie van 10 zonnepanelen, exclusief BTW.

Uitgaande van panelen die op het zuiden liggen met een hellingshoek van 30 tot 45 graden, wekken die 3.500 kilowattuur (kWh) per jaar op. Voor 6 panelen zou het gaan om € 3.200 aan kosten en een opbrengst van 2.100 kWh. Maar dit zijn natuurlijk gemiddelden, en de opbrengst en kosten verschillen sterk per situatie.

Aandachtspunten bij beoordelen offertes

Het is dus in elk geval nuttig om meerdere offertes op te vragen of oriëntatiegesprekken te voeren met installateurs. Daarbij is het van belang om goed na te gaan welke panelen je koopt én welke omvormer (die de opgewekte zonnestroom omzet naar bruikbare stroom voor je bedrijf). En check ook van wie de garantie op de panelen komt: van de producent of van de leverancier?

Daarnaast kun je natuurlijk nog veel meer factoren in je afweging meenemen, zoals de levensduur van de installatie, de terugverdientijd, en de recyclebaarheid van de zonnepanelen. Een uitgebreide checklist voor offertes vind je op de site van Milieu Centraal.

Financiering van aanschaf zonnepanelen

Voor de financiering van zonnepanelen kun je als ondernemer verschillende wegen bewandelen. Als je de koop uit het eigen vermogen betaalt, profiteer je ook zelf van de fiscale voordelen (zie hierna). Je hebt dan verder niks meer te maken met andere partijen, maar je bent ook zelf verantwoordelijk voor (kosten van) het onderhoud.

Als je niet meteen de hele investering wilt of kunt betalen, is zonnepanelen leasen misschien een optie. Kies je voor operational lease, dan blijft de leasemaatschappij eigenaar van de panelen, en die regelt ook het onderhoud. Bij financial lease word je zelf eigenaar, maar draag je dus ook kosten voor het onderhoud. Wel kun je dan zelf de fiscale voordelen van de investering bijschrijven.

Fiscaal voordeel en subsidie zonnestroom

De overheid geeft ondernemers ook nog wat fiscaal en financieel voordeel bij de aanschaf van zonnepanelen. Zo is er de speciale aftrek voor energiezuinige investeringen (de EIA). Daarmee kunnen ondernemers tot 40% van het investeringsbedrag in mindering brengen op hun winst.

De EIA geldt ook voor zonnepanelen, als je tenminste een kleinverbruikersaansluiting hebt (dat is een aansluiting van 3×80 ampère of kleiner). Voor grotere zonneprojecten is er nog de SDE++-subsidie. Meer over de EIA en de SDE++ lees je in het artikel Verduurzamen met financiële en fiscale steun.

Verder is de BTW een aandachtspunt. Voor het plaatsen van zonnepanelen op woonhuizen geldt weliswaar 0% BTW, maar voor bedrijfspanden is dit nog 21%. Die BTW kun je dus terugvragen in de BTW-aangifte. Ook mag je jaarlijks afschrijven op de zonnepanelen, wat de belastbare winst verlaagt.

Salderingsregeling verdwijnt mogelijk per 2027

Wat verder nog speciale aandacht verdient, is de zogeheten salderingsregeling. Dankzij die regeling mag iedereen met een kleinverbruikersaansluiting (dus ook ondernemingen) de stroom die zij opwekken wegstrepen tegen de stroom die zij gebruiken.

Het nieuwe kabinet wil deze regeling echter schrappen met ingang van 2027. Het is nog niet gezegd dat dit ook gaat lukken, want de Eerste Kamer heeft hier eerder al eens een stokje voor gestoken. Maar als het er nu wel van komt, loont het extra om opgewekte zonnestroom ook zo veel mogelijk zelf op te souperen in plaats van terug te leveren.

Als ondernemer met een bedrijfspand ben je wat dat betreft in het voordeel ten opzichte van een woonhuis, waar vaak juist tijdens de zonnigste uren ook de minste elektriciteit wordt verbruikt. Een ondernemer kan bijvoorbeeld de elektrische auto overdag bij het bedrijfspand opladen.

Daarnaast wordt het opslaan van energie in een batterij mogelijk ook financieel aantrekkelijker als het terugleveren niets meer oplevert. Nu zijn er ook al dergelijke batterijen op de markt, maar de terugverdientijd is in de regel nog zo lang dat het in de praktijk niet of nauwelijks rendabel is.