Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
CO2-rapportage verplicht vanaf 1 juli
Organisaties met minimaal 100 werknemers moeten vanaf vandaag verplicht gaan rapporteren over hun werkgebonden personenmobiliteit (WPM), oftewel de zakelijke kilometers en het woon-werkverkeer van hun werknemers. Ook de peildatum voor het aantal werknemers is dit jaar 1 juli.

|

1 juli 2024

Het hangt af van het aantal werknemers of je organisatie moet rapporteren over de gereisde kilometers door werknemers (artikel). In principe kijk je daarbij naar het aantal werknemers op 1 januari van het rapportagejaar, maar omdat de invoering van de regeling een half jaar is uitgesteld, is ook de peildatum voor het aantal werknemers dit jaar verschoven van 1 januari naar 1 juli.

Telt je organisatie op 1 juli 100 of meer werknemers, dan moet je dit jaar aan de rapportageplicht voldoen. Let er wel op dat lang niet iedereen die in de organisatie werkzaam is, onder het begrip ‘werknemer’ (infographic) valt.

Organisaties moeten hun rapportage werkgebonden personenmobiliteit vóór 1 juli van het volgende kalenderjaar indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De gegevens van dit jaar, over de tweede helft van 2024 (of vrijwillig over heel 2024), moeten dus uiterlijk 30 juni 2025 bij de RVO binnen zijn.

Het doel: forse CO2-reductie

Het doel van de rapportageverplichting voor werkgebonden personenmobiliteit is om in 2030 1,5 megaton CO2 minder uit te stoten. In eerste instantie moet het bedrijfsleven er zelf voor zorgen dat de CO2-uitstoot van de zakelijke mobiliteit en het woon-werkverkeer van werknemers omlaag gaat.

Als blijkt dat dit te weinig oplevert, wordt er mogelijk een algemene uitstootnorm per kilometer ingevoerd. Organisaties zullen dan minder of anders moeten gaan reizen om aan de norm te kunnen voldoen. Wie de regels niet naleeft, kan te maken krijgen met (financiële) sancties van een omgevingsdienst.

Verband tussen CO2-rapportage en CSRD

In de handreiking Gegevensverzameling Werkgebonden Personenmobiliteit (pdf) van de RVO staat uitgebreide informatie over de regels voor werkgevers. In de vernieuwde versie wordt ook uitgelegd wat het verband is tussen de rapportageverplichting over de werknemersmobiliteit en de rapportageverplichting van de Corporate Sustainability Reporting Directive, kortweg CSRD (artikel).