Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Het verschil: milieu en klimaat
Duurzaamheid is een veelomvattend begrip. Dat bepaalde termen nogal eens door elkaar worden gebruikt, maakt het niet eenvoudiger. Dit geldt bijvoorbeeld voor de begrippen milieu en klimaat. Die twee hebben vaak met elkaar te maken, maar ze betekenen niet hetzelfde.

|

23 december 2024

Wat betekent milieu?

Het milieu is onze biologische leefomgeving. Daarbij gaat het onder meer over (de kwaliteit van) lucht, water, grond, maar bijvoorbeeld ook over de temperatuur of wind en de planten en dieren die in een bepaald gebied leven.
Allerlei factoren hebben invloed op het milieu, maar menselijk handelen heeft toch wel de meeste impact. De uitstoot van broeikasgassen, het dumpen van drugsafval in het bos of het lozen van olie in zee zijn allemaal voorbeelden van milieuvervuiling.

Wat betekent klimaat?

Het klimaat is de gemiddelde toestand van de atmosfeer in een bepaald gebied. Meestal wordt hiermee het gemiddelde weer van de laatste 30 jaar bedoeld. Het klimaat is altijd een onderdeel van het milieu, maar het milieu dus niet altijd van het klimaat. En niet alles wat slecht is voor het milieu is ook meteen slecht voor het klimaat.

Klimaat- of milieumaatregelen?

Door onder meer de toename van broeikasgassen in de lucht stijgt de gemiddelde temperatuur op aarde. De opwarming van de aarde heeft klimaatverandering tot gevolg. Omdat door klimaatverandering de leefbaarheid op aarde onder druk komt te staan, is klimaatadaptatie nodig: aanpassingen aan een veranderend klimaat.
De termen klimaatmaatregelen en milieumaatregelen worden in de praktijk vaak door elkaar gebruikt, omdat milieuvervuiling in de meeste gevallen ook effect heeft op het klimaat.

Gericht op duurzaamheid

De klimaat- en milieumaatregelen waarmee het bedrijfsleven wordt geconfronteerd, zijn meestal gericht op verduurzaming. Duurzaamheid betekent dat dingen geproduceerd of verkregen worden op een manier die het klimaat, het milieu en de natuur zo min mogelijk belasten. Duurzaam kan dus betekenen ‘milieuvriendelijk’ of ‘grondstofbesparend’.
Een goed voorbeeld van duurzaam ondernemen is circulair ondernemen (artikel). Circulariteit gaat over het terugdringen van het gebruik van grondstoffen. Gebruikte grondstoffen worden zoveel mogelijk opnieuw ingezet om zo de kringloop rondmaken. Circulariteit draagt bij aan een duurzamere wereld, maar niet alle duurzaamheidsinitiatieven dragen bij aan circulariteit.

 

Meer in de serie Het verschil:

Het verschil: MVO en duurzaam ondernemen