Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Kamer: houd de vaart erin met CSDDD-invoering
Het kabinet moet niet treuzelen met het omzetten van de Europese CSDDD-richtlijn in Nederlandse wetgeving. Die oproep doet de Tweede Kamer, die hamert op een specifiek tijdpad voor de omzetting.

|

6 februari 2025

De Europese richtlijn waar het hier om gaat, heet voluit de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (artikel) en staat ook wel bekend als de ‘anti-wegkijkwet’. De regels gaan vanaf medio 2027 in fases gelden. De grootste bedrijven zijn het eerst aan de beurt. Daarbij gaat het om concerns met meer dan 5.000 werknemers en een jaaromzet van € 1,5 miljard of meer.

Van grondstoffen tot distributie

In het kort maakt de CSDDD grote bedrijven nadrukkelijker verantwoordelijk voor hun hele productieketen. Dat loopt dus van leveranciers van grondstoffen tot aan de distributeurs die de producten leveren aan eindgebruikers. Grote ondernemingen moeten zich inspannen om misstanden zoals kinderarbeid of milieuverontreiniging in de keten op te sporen, en moeten passende maatregelen nemen.

Hoewel de regels niet gelden voor het mkb, kunnen kleinere bedrijven in de productieketen er wel mee te maken krijgen. Bijvoorbeeld via een informatieverzoek van een grote afnemer voor wie de CSDDD wél geldt.

Wet internationaal verantwoord ondernemen

De CSDDD is medio vorig jaar definitief aangenomen in Europa, en lidstaten hebben vervolgens twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. Dat moet uiterlijk op 26 juli 2026 gebeurd zijn. Nederland regelt de implementatie met de Wet internationaal verantwoord ondernemen (Wivo). Over de Wivo is eind 2024 al een internetconsultatie gehouden, en het kabinet bekijkt momenteel of de reacties op de consultatie aanleiding geven voor wijzigingen. Vervolgens gaat het aangepaste wetsvoorstel naar de Raad van State voor advies, naar verwachting dit voorjaar. In het najaar zou de Tweede Kamer het wetsvoorstel dan kunnen behandelen.

Specifiek tijdspad voor invoering Wivo

Kennelijk wil de Tweede Kamer toch nog iets meer de vinger aan de pols houden. Want een motie die het kabinet oproept om te zorgen voor een ‘effectieve voortzetting van de implementatie’ heeft een meerderheid gekregen in de Kamer. Ook vraagt de motie het kabinet om een ‘gespecificeerd tijdpad’. Daarnaast hebben Kamerleden aandacht gevraagd voor de regeldruk die onder meer de CSDDD meebrengt voor onder meer het mkb. De regering heeft inderdaad toegezegd om in te zetten op vermindering van deze lastendruk.