Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
RJ reageert op besluit over duur­zaam­heids­rapportering
De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) heeft gereageerd op het voorstel Implementatiebesluit richtlijn duurzaamheidsrapportering. De Raad wijst op een aantal inconsistenties tussen de CSRD Implementatiewet en het afzonderlijke Implementatiebesluit.

|

26 augustus 2024

De RJ vraagt in een brief aan het ministerie van Veiligheid en Justitie om aandacht voor inconsistenties tussen de Implementatiewet en het Implementatiebesluit. Volgens de RJ moeten inconsistenties worden voorkomen, aangezien beide documenten verstrekkende gevolgen hebben voor een grote groep ondernemingen. Sommige ondernemingen moeten tenslotte al over boekjaar 2024 een duurzaamheidrapportage opstellen volgens de Corporate Sustainabilty Reporting Directive (CSRD) (artikel).

Inzicht in ESG-prestaties

De EU-richtlijn verplicht ondernemingen om te rapporteren over hun ecologische, sociale en governance-prestaties (ESG) (artikel). Hoewel de CSRD niet direct van toepassing is op het midden- en kleinbedrijf (mkb) kunnen grote ondernemingen op hun beurt weer verlangen van mkb-leveranciers dat zij inzicht geven in hun ESG-prestaties.
Na de parlementaire behandeling van het Implementatiebesluit richtlijn duurzaamheidsrapportering zal het besluit naar de Raad van State worden gezonden en na afronding worden gepubliceerd in het Staatsblad in de vorm van een algemene maatregel van bestuur (AMvB).

Risico op andere data

Eumedion, het corporate governance en duurzaamheidsforum voor institutionele beleggers, reageerde recent ook op het Implementatiebesluit. Eumedion acht het niet wenselijk dat de CSRD deels in een AMvB en deels in de wet wordt geïmplementeerd. Een wetsvoorstel kent namelijk meestal een langere behandelperiode dan een AMvB.
De AMvB is van toepassing op alle Nederlandse ondernemingen met een beursnotering aan Euronext Amsterdam, terwijl het wetsvoorstel geldt voor buitenlandse rechtspersonen met een beursnotering aan Euronext Amsterdam. Mogelijk kunnen er dus verschillende data van inwerkingtreding ontstaan. De CSRD moet uiterlijk 31 december 2024 zijn verwerkt in de Nederlandse wetgeving.