Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Kwart miljoen bestel­auto’s mogen zero-emissie­zone niet in
Ruim 265.000 bestelauto’s mogen sinds januari 2025 de zero-emissiezones niet meer in, omdat ze niet voldoen aan de aangescherpte milieu-eisen. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Overstappen.nl op basis van kentekenregistraties bij de RDW. De komende jaren zal het aantal bestelauto’s dat de zero-emissiezones niet in mag snel toenemen.

|

14 april 2025

Met ingang van 1 januari 2025 gelden er in verschillende Nederlandse binnensteden zogeheten zero-emissiezones. Dit zijn gebieden waar vervuilende voertuigen, zoals bestelauto’s en vrachtwagens die op diesel, benzine of gas rijden, worden geweerd om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Steeds meer bestelbussen geweerd

Overstappen.nl onderzocht aan de hand van kentekenregistraties van de RDW hoeveel bestelauto’s niet aan de nieuwe, strengere milieu-eisen voldoen en daarom de zero-emissiezones niet meer in mogen. In de eerste drie maanden van 2025 waren dat zo’n 265.300 bestelauto’s. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren snel oplopen. Van de huidige geregistreerde bestelauto’s zullen er in 2027 ongeveer 492.500 in deze zero-emissiezones worden geweerd, en in 2028 maar liefst zo’n 985.200.

Logistieke uitdagingen en hoge kosten

De invoering van de zero-emissiezones kan grote gevolgen hebben voor ondernemers die voor hun werkzaamheden met een bestelbus of vrachtwagen in de binnenstad moeten zijn. Zij komen voor grote logistieke uitdagingen te staan als zij met hun huidige ‘fossiele’ vracht- of bestelauto bepaalde binnensteden niet meer in kunnen, of worden genoodzaakt om over te stappen op elektrische vervoermiddelen, wat flinke investeringen met zich meebrengt.

Elektrisch rijden duurder dan fossiel

De afgelopen maanden zijn er weliswaar meer bestelauto’s verkocht, maar daarbij kiezen ondernemers meestal voor een benzinevoertuig. De verkoop van elektrische bestelauto’s blijf ver achter. Dit heeft vooral te maken met de hogere aanschafprijs en het verdwijnen van de fiscale voordelen van elektrische voertuigen.

Over de zero-emissiezones

Gemeenten in Nederland kunnen sinds 1 januari 2025 zero-emissiezones instellen. Dit zijn gebieden waar vervuilende voertuigen stapsgewijs niet meer worden toegelaten. Dit moet bijdragen aan een schonere lucht en het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Tot dusver hebben de volgende 15 gemeenten een zero-emissiezone ingesteld: Amersfoort, Amsterdam, Assen, Delft, Den Haag, Eindhoven, Gouda, ‘s Hertogenbosch, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle. Naar verwachting zullen de komende jaren meer gemeenten volgen.

De invoering van zero-emissiezones leidde tot veel onduidelijkheid en stuitte op veel verzet. Om die reden besloot het kabinet eind 2024 om ondernemers hierbij op twee manieren tegemoet te komen.