Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Trias Energetica: in 3 stappen energie besparen
Klimaatakkoord, energietransitie, verduurzamen, energiebesparing, CO2 -reductie, Wet milieubeheer… Duizelt het je weleens bij het horen van al deze termen? Je bent niet de enige. Toch is het goed om enige kennis te hebben van deze begrippen. Ze zijn namelijk allemaal van toepassing op duurzaam ondernemen. Wat weet je bijvoorbeeld van de Omgevingswet of het Trias Energetica-model?

|

19 augustus 2024

Sinds 1 januari 2024 zijn organisaties verplicht om energiebesparende maatregelen te melden aan de omgevingsdienst. Dit volgt uit de Omgevingswet, die op 1 januari van kracht werd. De Omgevingswet bundelt de regelgeving op het gebied van de leefomgeving, die eerder versnipperd in 26 andere wetten en zo’n 4.700 artikelen was vastgelegd.
In de wet is onder meer de verplichting voor grote werkgevers om te rapporteren over de gereden kilometers door werknemers (artikel) vastgelegd, maar ook regels voor milieu en bouw. Als ondernemer krijg je er dus mee te maken als je bijvoorbeeld je bedrijfspand energiezuiniger wilt maken (artikel).

Minder, duurzamer, efficiënter

De meest toegepaste strategie om energie te besparen in de bouw, is het Trias Energetica-model. Dit model werd al in 1979 ontwikkeld door de TU Delft en wordt nog altijd veel toegepast. Bij de Trias Energetica draait het erom zo zuinig en duurzaam mogelijk om te gaan met energie. Het model bestaat uit drie stappen:

  1. Beperk het energieverbruik
  2. Kies voor duurzame energie
  3. Gebruik de energie zo efficiënt mogelijk

Bij elke stap valt winst te behalen

Het terugdringen van je energieverbruik is de meest duurzame oplossing: hoe minder energie je verbruikt, hoe beter het is. Ook voor je portemonnee. Een betere isolatie bijvoorbeeld is een eenmalige investering, waarmee je je energierekening blijvend een stuk kunt verlagen.
Kies bij de energie die je wel verbruikt waar mogelijk voor duurzaam opgewekte energie: uit reststromen (zoals restwarmte uit de industrie) of afkomstig van hernieuwbare bronnen, zoals zonnepanelen (artikel) of windenergie.
In de praktijk zijn stap 1 en 2 niet altijd voldoende om aan je energiebehoefte te voldoen en ben je aangewezen op fossiele bronnen, zoals olie en gas. Stap 3 is dan ook het minst duurzaam, maar ook hier valt nog winst te behalen. Door het inzetten van energiebesparende installaties en apparatuur kun je namelijk efficiënter omgaan met energie en verspilling voorkomen. Dit kan met uiteenlopende maatregelen, zoals led-verlichting, bewegingssensoren, isolatie van warmwaterleidingen of bijvoorbeeld een hybride warmtepomp.