|
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is samen met acht banken een dataproject gestart om uniforme definities en rekenmethoden op te stellen voor de duurzaamheidsrapportage. Als banken hun rapportage volgens dezelfde spelregels opstellen, vergroot dat de vergelijkbaarheid en transparantie tussen banken. Bovendien werkt het een stuk efficiënter als ze bij het verzamelen en analyseren van duurzame data niet allemaal het wiel hoeven uit te vinden.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet voor dit samenwerkingsproject geen reden om aan de rem te trekken, zo heeft de toezichthouder bekendgemaakt. Na een zogeheten informele beoordeling voorziet de ACM geen nadelige gevolgen. Dat heeft er onder meer mee te maken dat deelname aan het project vrijwillig is, en dat de deelnemende banken geen concurrentiegevoelige informatie uitwisselen.
Het dataproject draait om alle duurzaamheidsrapportages die banken (en andere grote ondernemingen) onder meer vanwege Europese regels moeten opstellen. Zo is er de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die voorschrijft dat ondernemingen rapporteren over hun impact op mens en milieu (artikel).
Voor de CSRD is een bijzonder uitgebreide set rapportagestandaarden opgesteld (artikel). Daarin staat over welke thema’s – onderverdeeld in Environment, Social en Governance, kortweg ESG – ondernemingen dan precies moeten rapporteren. Maar die regels zijn niet altijd even eenduidig of duidelijk. Voor het meten van de impact op het gebied van milieu (artikel) kunnen bedrijven bijvoorbeeld allerlei verschillende rekenmethodes gebruiken.
Om meer eenduidigheid te krijgen heeft bankenkoepel NVB een dataproject opgezet om de samenwerking te zoeken tussen banken. Anders zit elke bank afzonderlijk uit te knobbelen wat een rapportagevoorschrift nu precies inhoudt én waar de benodigde gegevens dan vandaan moeten komen. Dat zou er weer toe kunnen leiden dat de duurzaamheidsrapportages van banken niet goed te vergelijken zijn. Terwijl die vergelijkbaarheid juist een belangrijk speerpunt is van de CSRD.
De banken willen daarom voor een aantal thema’s criteria opstellen hoe zij de duurzame prestaties gaan meten en waar zij de informatie vandaan kunnen halen. Dit dataschema kunnen alle banken dan gebruiken bij hun rapportages. Zo kunnen banken bijvoorbeeld op dezelfde manier berekenen wat de uitstoot is van de financiering die zij hebben verstrekt.
De ACM heeft dus geen bezwaren tegen het optuigen van dit dataschema. De toezichthouder biedt bedrijven dan ook wat meer ruimte als de samenwerking een duurzaam doel heeft. Concurrentiebeperkende afspraken zoals simpelweg het hanteren van dezelfde prijzen is nog steeds niet toegestaan. Maar bijvoorbeeld het opzetten van een gezamenlijke databank of samenwerking om milieuschade te voorkomen kan wél. Meer informatie over de regels bij duurzame samenwerking is te vinden op de site van de ACM.
Duurzaamheid in Bedrijf is een onderdeel van Rendement Uitgeverij.
Conradstraat 18
Unit E2.172
3013 AP Rotterdam
info@duurzaamheidinbedrijf.nl
010 – 24 33 9 33
KVK: 27181487
IBAN: NL24 INGB 0006 4159 44
BTW: NL 8079.64.712.B.01
copyright © 2009 – 2024 – rendement.nl
Gebruik van deze site betekent dat u onze algemene voorwaarden en ons privacy statement accepteert.