Duurzaamheid in Bedrijf

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Beursgenoteerde bedrijven goed op weg met CSRD
Nederlandse beursgenoteerde bedrijven moeten vanaf dit jaar uitgebreid rapporteren over hun duurzaamheidsambities. PwC onderzocht hoe ver zij hiermee zijn. Uit het onderzoek blijkt dat AEX-genoteerde bedrijven in het algemeen goed op weg zijn om te voldoen aan de verplichtingen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (kortweg CSRD).

|

15 augustus 2024

PwC analyseerde de jaarverslagen over 2023 van Nederlandse bedrijven met een AEX-notering om te onderzoeken of zij goed op koers liggen om aan hun CSRD-verplichtingen (artikel) te voldoen. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse AEX-bedrijven zich bewust zijn van de CSRD-rapportageverplichting en de eisen die de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) (artikel) hieraan stellen.
De meeste bedrijven zijn actief bezig om de CSRD en ESRS te integreren in hun rapportages en spannen zich in om hun processen hierop af te stemmen. Een minderheid (12%) heeft zijn aanpak van de CSRD- en ESRS-integratie echter nog niet bekend gemaakt. Onduidelijk is of de nieuwe rapportageverplichting bij deze bedrijven voor problemen zorgt of dat zij er minder haast mee maken.

Dubbele materialiteitsanalyse

Volgens de ESRS moeten bedrijven rapporteren over hoe duurzaam zij zijn op het gebied van Environment (milieu) (artikel), Social (sociale en maatschappelijke impact) (artikel) en Governance (bestuur van de onderneming), kortweg ESG.
Aan de hand van een dubbele materialiteitsanalyse kunnen zij bepalen welke duurzame onderwerpen voor de organisatie en stakeholders het belangrijkst zijn en waarover zij dus gaan rapporteren. Hierbij gaat het enerzijds om de impact die het bedrijf heeft op mens en milieu (van binnen naar buiten) en anderzijds om hoe duurzaamheidskwesties hun financiële prestaties kunnen beïnvloeden (van buiten naar binnen).

Het verst gevorderd met klimaatdoelstellingen

Bijna alle bedrijven beschouwen klimaatverandering, eigen personeel en de bedrijfsethiek als materiële onderwerpen, terwijl meer dan de helft ook rapporteert over andere milieuonderwerpen, zoals water, vervuiling, biodiversiteit of circulariteit.

  • Environment: bedrijven zijn het verst gevorderd op het gebied van klimaat. Hierbij baseren zij zich meestal op een net zero-strategie. Deze doelstellingen voor de lange termijn moeten vervolgens worden omgezet in doelstellingen voor de korte termijn, zoals een jaarlijkse CO2-reductiedoelstelling, inclusief de financiële impact hiervan op de bedrijfsvoering.
  • Social: voor wat betreft de sociale component, rapporteren alle bedrijven over hun eigen personeelsbestand, maar vaak niet over medewerkers die niet in loondienst zijn, hoewel deze laatsten ook tot het personeel behoren. De meeste bedrijven rapporteren ook over diversiteit en inclusie, maar de beloning binnen de organisatie komt lang niet overal aan bod.
  • Governance: De meeste bedrijven vermelden in hun jaarverslag hoe zij tot op het hoogste niveau toezicht houden op duurzaamheid. Ook worden de duurzaamheidsprestaties steeds meer gekoppeld aan de beloning van bestuurders, maar concrete criteria om de prestaties op het gebied van governance te meten ontbreken vaak nog.

Het merendeel van de bedrijven heeft in zijn jaarverslag bovendien een assurancerapport van een externe accountant opgenomen om de duurzaamheidsinformatie te verzekeren.

Nog niet begonnen? Dan snel aan de slag!

Uit het onderzoek volgt dat de bedrijven nog niet allemaal even ver zijn met de voorbereiding op de CSRD. Bedrijven die nog niet aan de CSRD-verplichting voldoen, doen er goed aan om zo snel mogelijk met hun duurzaamheidsverslag aan de slag te gaan. Het opstellen van een duurzaamheidsverslag is een flinke klus.
Bedrijven die niet aan hun rapportageplicht voldoen, riskeren een boete en lopen het risico dat zij achteropraken bij branchegenoten.